Mikoplazme

Autor: Margaret R. Hammerschlag, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Nives Bubnjar, dr. med.

Skupina mMycoplasmasasma bakterija uzrokuju infekcije u dišnim putevima, mokraćnom i genitalnom traktu.

Skupina Mycoplasmas bakterija se razlikuju od ostalih bakterija jer nemaju stanične stijenke. Mnogi antibiotici, poput penicilina, ubijaju bakterije slabeći staničnu stjenku. Skupinu Mycoplasmas bakterija koje nemaju staničnu stijenku, mnogi antibiotici ne mogu ubiti.

Mycoplasma pneumoniae je jedan od uzročnika upale pluća u općoj populaciji u svim dobnim skupinama. Epidemije su se pojavljivale u školama, kampovima i vojnim logorima.

Mycoplasma genitalium može uzrokovati spolno prenosive infekcije uretre (uretritis) a ponekad kod žena upalnu bolest zdjelice.

Simptomi

Simptomi upale pluća uzrokovane M. pneumoniae su obično blagi, uključujući nisku temperaturu, umor, grlobolju i kašalj. "Pješačka" upala pluća je medicinski izraz koji se koristi za opisivanje blagog slučaja pneumonije stečene u općoj populaciji koji ne zahtijevaju hospitalizaciju. Neki se čak osjećaju dovoljno dobro da idu na posao i sudjeluju u drugim dnevnim aktivnostima. Međutim, M. pneumoniae ponekad može uzrokovati ozbiljniju upalu pluća koja zahtijeva hospitalizaciju.

Mnogi ljudi s urinarnom i genitalnom infekcijom uzrokovanom mikoplazmom, posebno žene, nemaju simptome. Kada su simptomi prisutni, slični su simptomima klamidije i razlikuju se prema spolu i mjestu zaraze:

  • Žene mogu imati abnormalni vaginalni iscjedak ili peckanje tijekom mokrenja.

  • Tipično, muškarci osjećaju blagu peckanje u mokraćnoj cijevi tijekom mokrenja i mogu imati jasan ili mutan iscjedak iz penisa.

Dijagnoza

  • Identifikacijski testovi na temelju nukleinskih kiselina

Mikoplazme se mogu identificirati pomoću amplifikacije nukleinskih kiselina (NAAT) iz respiratornog sekreta ili vaginalnog i uretralnog brisa. NAAT-ovi traže jedinstveni genetski materijal organizma, njegovu DNA ili RNA (koji su nukleinske kiseline). NAAT testovi koriste postupak koji povećava količinu bakterijske DNA ili RNA kako bi se lakše identificirao.

Prevencija

Kao i kod drugih respiratornih infekcija, prevencija uključuje prekrivanje usta pri kašljanju ili kihanju i pranje ruku često sapunom i vodom.

Praksa sigurnog seksa preporučuje se za smanjenje rizika od spolno prenosive infekcije.

There is no vaccine for M. pneumoniae infections.

liječenje

  • Antibiotici

Infekcije uzrokovane mikoplazmama liječe se antibioticima kao što su amoksicilin i doksiciklin ili levofloksacin i moksifloksacin.

Više informacija

  • Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC): Druge STD Other STDs