Kancerogeni tumori srca

Autor: Anupama K. Rao, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Mislav Nedić dr. med.

Karcinom se može razviti u srcu ili, češće, proširiti u srce iz drugog organa.

  • Bolesnici mogu osjećati nedostatak zraka, nesvjesticu, ili mogu imati povišenu temperaturu, gubitak težine ili razviti zatajenje srca i poremećaje srčanog ritma.

  • Liječnici koriste slikovne metode kako bi potvrdili tumor na srcu.

  • Operacija nije korisna, ali kemoterapija i ponekad radijacijska terapija mogu biti korisne.

U srcu se razvija samo nekoliko vrsta karcinoma (vidi također Pregled srčanih tumora). Oni koji se razvijaju u srcu nazivaju se primarni srčani tumori. Najčešći primarni kancerogeni tumori srca su sarkomi koji se razvijaju iz vezivnog tkiva.

Većina kancerogenih tumora srca potječe iz nekog drugog dijela tijela - obično pluća, dojki, bubrega, krvi ili kože - i zatim se šire (metastaziraju) u srce. Metastatski tumori srca su 30 do 40 puta češći od primarnih tumora srca, ali su još uvijek rijetki.

Karcinomi u prsima, kao što su pluća ili rak dojke, mogu se proširiti u srce izravnom invazijom, često u perikard. Karcinom se također može proširiti na srčani mišić i komore kroz krvotok ili kroz limfni sustav.

Simptomi

Simptomi kancerogenih tumora srca su u biti isti kao kod nekancerogenih tumora srca i variraju ovisno o mjestu tumora. Međutim, simptomi kancerogenih tumora imaju tendenciju da se pogoršaju brže od nekancerogenih tumora, jer kancerogeni tumori rastu mnogo brže.

Simptomi uključuju nagli razvoj srčanog popuštanja (uzrokuje nedostatak zraka i umor), poremećaje srčanog ritma (manifestira se palpitacijama, slabosti ili nesvjesticom), te krvarenje i nakupljanje tekućine u ovojnici koja okružuje srce (perikard), što može ometati funkcioniranje srca i uzrokovati tamponadu srca.

Simptomi metastatskog tumora srca javljaju se zajedno sa simptomima uzrokovanim izvornim tumorom i bilo kojim metastazama drugdje u tijelu. Na primjer, bolesnici koji imaju karcinom pluća koji je metastazirao u srce mogu imati problema s disanjem, umor i iskašljavanje krvi.

Primarni tumori srca mogu se proširiti (metastazirati) na druga područja tijela. Metastaze mogu biti na kralježnici (uzrokujući bol), obližnjim tkivima ili organima kao što su pluća (koja uzrokuju poteškoće pri disanju i iskašljavanje krvi) i mozgu (uzrokujući konfuziju).

Dijagnoza

  • Slikovne metode

Dijagnostičke pretrage koji se koriste za dijagnosticiranje kancerogenih tumora srca su iste kao i one koje se koriste za dijagnosticiranje nekancerogenih tumora srca, uključujući ehokardiografiju, kompjutersku tomografiju (CT), i magnetsku rezonanciju (MR).

Za metastatske tumore srca, dodatno testiranje je potrebno kako bi se pronašao izvorni tumor, osim ako je njegova lokacija već poznata.

Liječenje

  • Liječenje simptoma

  • Radioterapija ili kemoterapija

Ako tumori u perikardu uzrokuju nakupljanje tekućine oko srca, ta će tekućina treba biti odstranjena.

Budući da su kancerogeni tumori srca - i primarni i metastatski - gotovo uvijek neizlječivi, liječenje je potrebno kako bi se smanjili simptomi. Ovisno o tipu tumora, primjenjuje se radijacijska terapija, kemoterapija ili oboje.