Ustanove za svakodnevnu pomoć

Autor: Debra Bakerjian, PhD, APRN
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Doris Ogresta, dr. med.

Ustanove za pomoć u svakodnevici su namjenjene osobama kojima je potrebna pomoć u svakodnevnim aktivnostima (npr. kupanje, oblačenje ili uzimanje lijekova kako je propisano). Ove ustanove mogu pomoći starijim ljudima koji imaju problema s pamćenjem, koji psihoorganski promjenjeni ili koji imaju fizičke probleme. Neke ustanove imaju posebne jedinice za osobe s demencijom gdje se korisnici mogu pomno pratiti. Ustanove za pomoć u svakodnevici mogu također pružiti pomoć parovima koji žele nastaviti živjeti zajedno, iako jedan ili oba partnera trebaju više pomoći nego što jedan drugome mogu pružiti.

Takve ustanove se razlikuju po veličini. Korisnici mogu imati vlastiti apartman ili spavaću sobu s kupaonicom ili mogu dijeliti spavaću sobu i kupaonicu s drugim korisnikom. Ove zajednice pružaju obroke, pomažu u svakodnevnim aktivnostima (uključujući osobnu njegu) i nude neke društvene i rekreativne aktivnosti. Svakom korisniku se izrađuje plan usluga kako bi se odredilo koje usluge i aktivnosti korisnik treba ili želi. Koliko je nadzora i zdravstvene zaštite dostupno i koje se specifične usluge i aktivnosti nude varira od ustanove do ustanove. Propisi za ovakve ustanove se također razlikuju se od države do države.

Kada ljudi trebaju intenzivan tretman, možda će se morati preseliti u drugu ustanovu, kao što je bolnica ili rehabilitacijski centar. Oni se mogu, ako su u mogućnosti, vratiti natrag u ustanovu za pomoć u svakodnevici. Da bi zadržali svoj životni prostor dok su odsutni, korisnici moraju nastaviti s plaćanjem.

Ljudima koji se presele u ustanove za pomoć u svakodnevici obično je potrebna pomoć u svakodnevnim aktivnostima jer imaju zdravstvene probleme koji ograničavaju njihovu sposobnost samostalnog funkcioniranja. Kolika je razina pomoći dostupna uvelike varira od ustanove do ustanove. Cilj je pomoći starijim osobama da ostanu u ustanovi za pomoć pri svakodnevnom životu do kraja života.

Financijska pitanja

Ustanove za pomoć u svakodnevnom životu obično su jeftinije od domova za njegu jer pružaju manje skrbi. Međutim, i one mogu biti skupe. Iako Medicare ne plaća ustanove za pomoć u svakodnevici, Medicaid u nekim državama može pružiti određenu financijsku potporu. Mnoga dugoročna zdravstvena osiguranja pomažu u plaćanju značajnog dijela troškova takvih ustanova.