Rak jajnika

Autori: Pedro T. Ramirez, MD
Gloria Salvo, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Mislav Mikuš, dr. med.

Karcinom jajnika, koji obično započinje na površini jajnika, obično se dijagnosticira u uznapredovaloj fazi.

 • Karcinom jajnika najčešće ne uzrokuje simptome sve dok ne naraste ili se proširio.

 • Ako liječnici sumnjaju na rak jajnika, obavljaju se krvni testovi, ultrazvuk i magnetska rezonancija ili kompjutorska tomografija.

 • Obično se uklanjaju oba jajnika, jajovoda i maternica.

 • Kemoterapija je često potrebna nakon operacije.

(Vidjeti Pregled karcinoma ženskog reproduktivnog sustava.)

Rak jajnika (karcinom jajnika) najčešće se javlja kod žena u dobi od 50 do 70 godina. Ovaj se rak na kraju razvija u oko 1 od 70 žena. U Sjedinjenim Američkim Državama to je drugi najčešći ginekološki malignitet. Međutim, više žena umire od raka jajnika nego od bilo kojeg drugog ginekološkog karcinoma. To je peti najčešći uzrok smrti od raka kod žena.

Postoje mnoge vrste raka jajnika. Razvijaju se iz raznih vrsta stanica u jajnicima. Karcinomi koji počinju na površini jajnika (epitelni karcinomi) čine najmanje 80%. Većina drugih karcinoma jajnika počinje od stanica koje proizvode jajne stanice (nazivaju se tumori zametnih stanica) ili u vezivnom tkivu (poznatiji kao tumori stromalnih stanica). Tumori zametnih stanica su mnogo češći kod žena mlađih od 30 godina.

Ponekad se rak iz drugih dijelova tijela širi na jajnike.

Karcinom jajnika može se proširiti na sljedeći način:

 • Izravno u okolno područje

 • Izlijevanjem tumorskih stanica u trbušnu šupljinu

 • Limfogenim širenjem u druge dijelove zdjelice i trbuha

 • Rijetko, kroz krvotok, na kraju se pojavljuju u udaljenim dijelovima tijela, uglavnom jetre i pluća

Čimbenici rizika

Čimbenici koji povećavaju rizik od raka jajnika uključuju sljedeće:

 • Dob (najvažniji čimbenik)

 • Pozitivna obiteljska anamneza (majka, sestra ili kćer) na rak jajnika

 • Nuliparitet

 • Trudnoća u starijoj dobi

 • Rani početak menstruacije

 • Kasna menopauza

 • Pozitivna anamneza na karcinom maternice, dojke ili debelog crijeva (debelog crijeva) ili član obitelji koji je imao jedan od ovih karcinoma

Korištenje oralnih kontraceptiva značajno smanjuje rizik.

Oko 5 do 10% slučajeva povezano je s mutacijama BRCA1 i BRCA2 gena, koji su također uključeni u neke karcinome dojke. Kada su uključene mutacije u tim genima ili druge rijetke mutacije gena, karcinom jajnika i dojke imaju tendenciju da se pojavljuju familijarno. Takvi se karcinomi ponekad nazivaju nasljedni sindromi raka dojke i jajnika. Za žene koje imaju BRCA1 mutaciju, životni rizik od razvoja raka jajnika je 39%. Rizik je manji (11 do 17%) za žene s BRCA2 mutacijom. BRCA1 i BRCA2 geni su najčešći među aškenaskim židovskim ženama.

Simptomi

Karcinom jajnika uzrokuje povećanje zahvaćenih jajnika. Kod mladih žena, povećanje jajnika vjerojatno će biti uzrokovano benignom tvorbom ispunjenom tekućinom (cista jajnika). Međutim, nakon menopauze, povećani jajnik može biti znak raka jajnika.

Mnoge žene su asimptomatske u ranoj fazi bolesti. Prvi simptom može biti nejasna nelagoda u donjem dijelu trbuha, slično lošoj probavi. Ostali simptomi mogu biti nadutost, gubitak apetita (jer je želudac komprimiran) i bolovi u leđima. Rak jajnika rijetko uzrokuje vaginalno krvarenje.

Kasnije se trbuh može povećati zbog povećanja jajnika ili akumulacije slobodne tekućine u abdomenu (tzv. ascites). U ovoj fazi bolovi u području zdjelice, anemija i gubitak težine su česti.

Rijetko nastaju tumori zametnih stanica ili stromalnih stanica koji proizvode estrogene, što može uzrokovati prekomjerno bujanje endometrija i povećanje grudi. Ti tumori mogu proizvesti muške hormone (androgene), koji mogu uzrokovati prekomjeran rast dlaka na tijelu, ili hormone koji podsjećaju na hormone štitnjače, što može dovesti do hipertireoze.

Dijagnostika

 • Ultrazvuk

 • Ponekad kompjutorska tomografija ili magnetska rezonancija

 • Laboratorijski testovi

Dijagnosticiranje raka jajnika u ranim stadijima je teško jer se simptomi obično ne pojavljuju sve dok se rak ne pojavi u velikoj mjeri ili se proširio izvan jajnika, a mnogi manje ozbiljni poremećaji uzrokuju slične simptome.

Ako liječnici otkriju povećani jajnik tijekom fizikalnog pregleda ili sumnjaju na karcinom jajnika na temelju simptoma, prvo se radi ultrazvuk. Ponekad se koristi kompjutorska tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI) kako bi se razlikovala cista jajnika od čvrste kancerozne mase. Ako se sumnja na napredni rak, CT ili MRI se obično obavlja prije operacije kako bi se odredila proširenost karcinoma.

Ako je dijagnoza karcinoma manje vjerojatna, potrebni su redoviti kontrolni pregledi.

Ako liječnici sumnjaju na karcinom ili su rezultati pretraga nejasni, laboratorijski se testovi obično provode kako bi se izmjerile razine tvari koje mogu ukazivati na prisutnost raka (tumorski biljezi), kao što je antigen 125 (CA-125). Nenormalne razine tumorskih markera same po sebi ne potvrđuju dijagnozu raka, ali kada se kombiniraju s kliničkom slikom i slikovnim pretragama, one mogu upotpuniti dijagnozu.

Kako bi potvrdili dijagnozu raka jajnika i utvrdili je li i koliko se rak proširio (određivanje stadija), liječnici pregledavaju jajnike na jedan od dva načina:

 • Laparoskopski: Liječnici mogu koristiti tanku fleksibilnu cijev za gledanje (laparoskop) umetnutu kroz mali rez ispod pupka, osobito ako sumnjaju na bolest u ranoj fazi. Koriste instrumente provučene kroz laparoskop, ponekad uz pomoć robota, kako bi uzeli uzorke iz raznih drugih tkiva i pregledali jajnike i druge organe. Tako dobivene informacije mogu pomoći liječnicima da utvrde da li se i koliko daleko rak proširio (određivanje stadija). Jajnici se također mogu ukloniti laparoskopski.

 • Otvorena kirurgija: Ako se sumnja na uznapredovalu bolest, potreban je otvoreni kirurški pristup. Oni određuju stadij raka i uklanjaju što je više moguće tumorskog tkiva.

Stupnjevanje raka jajnika:

Stadiji se temelje na tome koliko se rak proširio. Stadiji bolesti se kreću od I. (najraniji) do IV (napredni):

 • Stadij I: Rak se javlja samo u jednom ili oba jajnika (ili jajovodima).

 • Stadij II: Rak se proširio na maternicu ili obližnja tkiva unutar zdjelice (koja sadrži unutarnje reproduktivne organe, mjehur i rektum).

 • Stadij III: Rak se proširio izvan zdjelice do limfnih čvorova ili drugih dijelova trbuha (poput površine jetre ili slezene).

 • Stadij IV: Rak se proširio izvan zdjelice (na primjer, u pluća).

Prognoza

Prognoza za žene s rakom jajnika ovisna je o stadiju bolesti. Petogodišnje preživljenje prema stadiju iznosi:

 • Stadij I: 85 do 95%

 • Stadij II: 70 do 78%

 • Stadij III: 40 do 60%

 • Stadij IV: 15 do 20%

Prognoza je lošija kada je rak agresivniji ili kada se operacijom ne može ukloniti sve vidljivo abnormalno tkivo. Rak se javlja u oko 70% žena koje su imale rak stadija III ili IV.

Prevencija

Neki stručnjaci vjeruju da, ako se rak jajnika ili dojke pojavljuje u obitelji, žene treba testirati na genske abnormalnosti. Ako rodbina prvog ili drugog stupnja ima takve vrste raka, osobito među obiteljima aškenaskih Židova, žene bi trebale razmisliti o genetskom testiranju za BRCA abnormalnosti.

Ženama s određenim BRCA genskim mutacijama može se ponuditi mogućnost uklanjanja i jajnika i jajovoda nakon što više ne žele roditi djecu, čak i kada karcinom nije prisutan. Ovaj pristup eliminira rizik od raka jajnika i smanjuje rizik od raka dojke. Više informacija je dostupno u Nacionalnoj službi za informacije o raku (1-800-4-CANCER) i Institutu za rak Foundation for Women's Cancer.

Liječenje

 • Uklanjanje jajnika, jajovoda i maternice

 • Uklanjanje zahvaćenog tkiva (citoreduktivna operacija)

 • kemoterapija

Opseg operacije ovisi o vrsti raka jajnika i stadiju.

Za većinu karcinoma jajnika, liječenje uključuje uklanjanje jajnika i jajovoda (salpingo-ooforektomija) i uterusa (histerektomija). Laparoskopska kirurgija ili robotski asistirana minimalno invazivna kirurgija može biti jedan od modaliteta liječenja.

Kada se rak proširio izvan jajnika, obližnjih limfnih čvorova i okolnih struktura, rak se obično širi i također se uklanja. Ovaj pristup ima za cilj uklanjanje svih vidljivih tumorskih tkiva.

Ako žena ima stadij I raka koji pogađa samo jedan jajnik i želi zatrudnjeti, liječnici mogu ukloniti samo zahvaćeni jajnik i jajovod.

Za karcinome uznapredovalog stadija, liječnici obično uklanjaju što je više moguće raka kako bi produžili preživljavanje. Ova vrsta operacije naziva se citoreduktivna kirurgija. Međutim, ovisno o tome gdje se rak proširio, žene se mogu liječiti kemoterapijom umjesto ili prije i nakon operacije.

Nakon operacije, većina žena s epitelnim karcinomom I. stadija ne zahtijeva daljnje liječenje. Za druge vrste karcinoma stadija I ili za uznapredovale vrste raka, kemoterapija se može koristiti za uništavanje preostalih tumorskih stanica. Obično se kemoterapija sastoji od paklitaksela u kombinaciji s karboplatinom, koji se daje 6 puta. Većina žena s tumorima zametnih stanica može se izliječiti uklanjanjem jednog zahvaćenog jajnika i jajovoda i kombinirane kemoterapije, obično s bleomicinom, cisplatinom i etopozidom. Radioterapija se rijetko koristi.

Uznapredovali karcinom jajnika obično recidivira. Tako nakon kemoterapije liječnici obično mjere razinu tumorskih markera (kao što je CA125). Tumorski markeri koji ostaju visoko obično znače da je ostao dio tumora.

Ako karcinom recidivira nakon što se činilo da je kemoterapija djelotvorna, kemoterapija se ponavlja. Mogu se koristiti različiti lijekovi za kemoterapiju ili kombinacije lijekova.

Više informacija

 • Foundation for Women's Cancer

  National Cancer Institute: Cancer: Ovarian, Fallopian Tube, and Primary Peritoneal Cancer

  National Cancer Institute: BRCA1 and BRCA2: Cancer Risk and Genetic Testing