Prehrambene potrebe

Autor: Adrienne Youdim, MD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Dominik Kralj, dr. med.

Opće smjernice za zdravu prehranu razvijene su iako su dnevne prehrambene potrebe, uključujući one za esencijalne hranjive tvari, različite ovisno o dobi, spolu, visini, težini, tjelesnoj aktivnosti i brzini kojom tijelo sagorijeva kalorije (metabolizam). Preporučeni prehrambeni unos proteina, vitamina, i minerala se periodično objavljuje u SAD-u od strane Odbora za hranu i prehranu Nacionalne akademije znanosti-Državno istraživačko vijeće. Ministarstvo poljoprivrede. Ove preporuke namijenjene su zadovoljavanju potreba zdravih ljudi.

SAD Ministarstvo poljoprivrede također objavljuje MyPlate, web stranicu koja pomaže ljudima da razviju zdravi stil prehrane i donose zdrave prehrambene odluke koje odgovaraju njihovim individualnim potrebama.

Općenito, vlasti preporučuju da

  • Ljudi jedu razne proteinske namirnice, uključujući plodove mora, nemasno meso i perad, jaja, grahorice i mahunarke, orašaste plodove, sjemenke i proizvode od soje.

  • Ljudi smanje unos masti na oko 28% kalorijskog unosa ili manje.

  • Većina masnoća treba biti polinezasićene ili mononezasićene masti.

  • Ljudi smanje količinu zasićenih masti koju konzumiraju.

  • bi ljudi trebali ograničiti potrošnju trans masti ili izbaciti trans masti iz prehrane.

  • bi ljudi trebali konzumirati više voća, povrća i žitarica (većina Amerikanaca ne jede dovoljno).

  • Ljudi bi trebali ograničiti unos dodanih šećera na manje od 10% ukupnih dnevnih kalorija.

  • Ljudi bi trebali piti dovoljno tekućine kako bi spriječili žeđ. Međutim, kako ljudi stare, njihova sposobnost da osjete žeđ se smanjuje, pa će možda morati svjesno pokušati piti dovoljno tekućine.

Više informacija

  • Dietary Guidelines for Americans: 2015–2020