"Stiff person" sindrom

Autor: Michael Rubin, MDCM
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Marija Ernoić, dr. med.

"Stiff person" sindrom uzrokuje ukočenost mišića koja se postupno pogoršava.

  • "Stiff person" sindrom često se javlja kod osoba sa šećernom bolesti tip 1, određenim autoimunim poremećajima ili određenim vrstama karcinoma.

  • Mišići postupno postaju tvrdi i povećavaju se, najprije u području trupa i trbuha, ali s vremenom su zahvaćeni mišići cijelog tijela.

  • Liječnici posumnjaju na sindrom na temelju simptoma, ali koriste elektromiografiju i krvne testove kako bi potvrdili dijagnozu.

  • Liječenje se fokusira na ublažavanje simptoma i može uključivati diazepam (sedativ), baklofen (relaksant mišića), kortikosteroide i izmjenu plazme.

"Stiff person" sindrom zahvaća uglavnom mozak i kralježničnu moždinu (središnji živčani sustav), ali uzrokuje simptome slične onima kod poremećaja neuromuskularne spojnice (poremećaji koji utječu na vezu između živaca i mišića).

Stiff-person sindrom je češći kod žena i često se javlja u osoba sa šećernom bolesti tip 1, određenim autoimunim bolestima (poput tireoiditisa), određenim vrstama karcinoma, uključujući rak dojke (najčešće), karcinom pluća, bubrega, štitnjače, debelog crijeva i Hodgkinov limfom.

Uzrok "stiff-person" sindroma može biti autoimuna reakcija—kad tijelo proizvodi protutijela koja napadaju vlastite stanice. U "stiff person" sindromu, ova protutijela napadaju živčane stanice u kralježničnoj moždini koje kontroliraju kretanje mišića. Većina osoba sa sindromom ima protutijela koja napadaju enzim koji se zove dekarboksilaza glutaminske kiseline. Ovaj enzim je uključen u proizvodnju kemijskog glasnika (neurotransmitera) koji pomaže u sprječavanju prekomjernog stimuliranja mišića. Kada se proizvodi manje enzima, živci prekomjerno stimuliraju mišiće, koji postaju zategnuti i ukočeni.

Ponekad je uzrok nepoznat.

Simptomi

Kod osoba sa "stiff person" sindromom mišići trupa i trbuha postupno postaju tvrđi i povećavaju se. Manje su zahvaćeni mišići ruku i nogu.

"Stiff person" sindrom obično napreduje, što dovodi do invalidnosti i ukočenosti u cijelom tijelu.

Dijagnoza

  • Elektromiografija

  • Krvni testovi

Dijagnoza "stiff person" sindroma bazira se na temelju simptomu. Testovi se provode kako bi se potvrdila dijagnoza. Oni uključuju elektromiografiju i krvne testove za otkrivanje protutijela koja su prisutna kod mnogih osoba sa "stiff person" sindromom.

Liječenje

  • Diazepam (sedativ) ili drugi lijek za opuštanje mišića

  • Imunoglobulini

  • Ponekad kortikosteroidi

  • Ponekad rituksimab ili izmjena plazme

Liječenje sindroma ukočene osobe usredotočuje se na ublažavanje simptoma. Sedativ diazepam može ublažiti ukočenost mišića. Ako je diazepam nedjelotvoran, može se pokušati s primjenom drugih lijekova kao što je baklofen (relaksant mišića).

Imunoglobulini (otopina koja sadrži mnoga različita protutijela prikupljena iz skupine davatelja), koji se daju intravenski, mogu pomoći u ublažavanju simptoma do godinu dana.

Kortikosteroidi mogu pomoći, ali imaju puno nuspojava, ako se uzimaju dugo vremena.

Ako imunoglobulini ne pomažu, može se probati s rituksimabom (lijek koji modificira aktivnost imunološkog sustava) ili izmjenom plazme, koja uključuje filtriranje otrovnih tvari (uključujući abnormalna protutijela) iz krvi.