Želudac

Autor: The Manual's Editorial Staff
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Dario Hegediš, dr. med.

Probavni sustav razgrađuje hranu na osnovne gradivne hranjive tvari koje napajaju vaše tijelo.

Probavni trakt (naziva se i gastrointestinalni ili GI trakt) šuplja je cijev kroz koju hrana prolazi kad je progutate, probavite i potom otpadne proizvode izlučite kao stolicu.

Što je želudac?

Želudac je dio vašeg probavnog trakta. Želudac je veliki, šuplji organ s jakim mišićnim stijenkama. Hrana i tekućina koje progutate kroz jednjak ulaze u želudac.

Stanice koje oblažu želudac iznutra izlučuju:

  • Sluz

  • Želučanu kiselinu

  • Probavni enzimi (osobito pepsin)

Sluz štiti vaš želudac od želučane kiseline. Neki lijekovi (poput aspirina) i bakterije mogu onemogućiti sluzi da obavlja svoju ulogu i uzrokovati nastanak želučanog čira.

Želučana kiselina je po sastavu klorovodična kiselina. Kiselina pomaže razgradnji hrane.

Enzim pepsin razgrađuje proteine, poput proteina u mesu.

Mišići u vašem želucu se stežu i opuštaju kako bi miješali hranu s kiselinom i enzimima (želučani sokovi). Miješanje i želučani sokovi razgrađuju hranu i pretvaraju je u tekućinu koju vaše tijelo može apsorbirati. Mišići također pomažu da se hrana iz vašeg želuca potisne u tanko crijevo.

Gdje se nalazi želudac?