Fibromuskularna displazija

Autor: Koon K. Teo, MBBCh, PhD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Sanela Čičak dr. med.

Fibromuskularna displazija je abnormalno zadebljanje zidova arterija koja nije povezana s aterosklerozom ili upalom, ali uzrokuje sužavanje ili začepljenje arterija.

Fibromuskularna displazija je vrsta okluzivne periferne vaskularne bolesti.

Fibromuskularna displazija obično se javlja u žena u dobi od 40 do 60 godina. Uzrok je nepoznat. Međutim, postoji genetska komponenta, a pušenje može biti čimbenik rizika. Fibromuskularna displazija češća je u osoba s određenim poremećajima vezivnog tkiva (na primjer, Ehlers-Danlosov sindrom, cistična medijalna nekroza [stanje u kojem su stijenke aorte degenerativno promijenjene], nasljedni nefritis, ili neurofibromatoza).

Fibromuskularna displazija može utjecati na arterije koje opskrbljuju bubrege (bubrežne arterije), mozak (karotidne i intrakranijalne arterije), želudac i crijevo (intraabdominalne arterije kao što su celijačna i mezenterijske arterije) ili arterije koje se odvajaju od donjeg dijela aorte da opskrbljuju noge (vanjske ilijačne arterije). Osoba može imati fibromuskularnu displaziju u više od jedne arterije.

Fibromuskularna displazija obično ne uzrokuje simptome bez obzira na lokaciju. Simptomi, kada se pojave, ovise o lokaciji.

  • Arterije nogu: bolni grčevi ili umor u mišićima nogu (klaudikacija), neobični zvukovi čuju se kroz stetoskop koji su uzrokovani krvlju žureći kroz suženu arteriju (šumovi) i oslabljen puls u femoralnoj veni

  • Renalne arterije: Visoki krvni tlak

  • Karotidne arterije: Prolazni ishemijski napad ili simptomi moždanog udara (kao što su problemi u govoru, slabost mišića, paraliza na jednoj strani tijela, problemi s vidom)

  • Intrakranijalne arterije: simptomi slični onima kao kod moždane aneurizme (kao što su glavobolja, bolovi iznad i iza oka, utrnulost, slabost ili paraliza jedne strane tijela, problemi s vidom)

  • Intraabdominalne arterije: Povraćanje ili bol u trbuhu (rijetko)

Ultrazvuk može sugerirati dijagnozu, ali angiografija se izvodi radi potvrde dijagnoze.

Liječenje

  • Angioplastika, operativni zahvat ili popravak aneurizme

Liječenje se razlikuje ovisno o mjestu. To može uključivati angioplastiku, operacija premosnice ili popravak aneurizme.

Važno je prestati pušiti.

Ateroskleroza blokira arterije, te je kod osoba s fibromuskularnom displazijom i čimbenicima rizika za aterosklerozu (kao što je visoki krvni tlak, visoke razine kolesterola u krvi, i dijabetes) također potrebno liječenje tih poremećaja.

Više informacija

  • Vascular Cures