Ne oživljavati(DNP)

Autor: Charles Sabatino, JD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Zoran Krišto Legčević, dr. med.

Odredba „ne-oživiti“ (DNR) koju liječnik izdaje u medicinski karton osobe obavještava medicinsko osoblje da kardiopulmonalna reanimacija (CPR). Budući da se ne radi o CPR-u, također će se izbjeći druge reanimacijske mjere koje slijede (kao što su električni šokovi za srce i umjetna disanja umetanjem cijevi za disanje). Ovaj je red bio koristan u sprječavanju nepotrebnog i neželjenog invazivnog liječenja na kraju života. Uspješnost CPR-a pri kraju života je izuzetno niska. (Vidi također Pregled pravnih i etičkih pitanja u zdravstvu.)

Liječnici bi trebali razgovarati s ozbiljno bolesnim pacijentima o mogućnosti kardiopulmonalnog infarkta(kada srce prestane kucati i prestaje disanje) u svjetlu njihovog neposrednog medicinskog stanja, opisati CPR postupke i vjerojatne ishode te pitati pacijente o preferencijama liječenja. Ako osoba nije sposobna donijeti odluku o CPR-u, ovlašteni surogat može donijeti odluku.

DNR nalog ne znači "ne liječiti". Umjesto toga, to znači da se CPR neće pokušati. Ostali tretmani (na primjer, antibiotska terapija, transfuzije, dijaliza ili uporaba ventilatora) mogu produljiti život. Ovisno o stanju osobe, ovi drugi tretmani su obično više vjerojatno da će biti uspješni od CPR. Liječenje koje drži osobu slobodnom od boli i udobnosti (naziva se palijativna skrb) treba uvijek dati.

Većina država također predviđa posebne DNR odredbe koje su djelotvorne izvan bolnica, gdje god osoba bila u zajednici. To se zove DNR odredbe izvan bolnice, odredbe za udobnost, bez odredbe CPR-a ili drugi uvjeti. Općenito, oni zahtijevaju potpis liječnika i pacijenta (ili pacijentovog surogata), a pacijentu daju vizualno jasan obrazac za brzu identifikaciju, narukvicu ili ogrlicu koju osoblje hitne medicinske pomoći može identificirati. Ove odredbe su posebno važne za neizlječivo bolesne ljude koji žive u zajednici i žele samo udobnu skrb i bez reanimacije ako im se srce ili disanje zaustave. Živuće oporuke i ovlaštenja za zdravstvenu zaštitu nisu općenito učinkoviti u izvanrednim situacijama. Mnoge države sada uključuju DNR status u prijenosni medicinski nalog koji se zove Naredbe liječnika za liječenje održavanja života.

Medicinski izrazi vezani uz liječenje koje održava život

Kardiopulmonalna reanimacija (CPR): Postupak za oživljavanje osobe čije se srce zaustavlja (srčani zastoj), čije se disanje zaustavlja (zastoj disanja), ili čije se srce i disanje zaustavljaju (kardiopulmonalno uhićenje).

Kodirati: Pozivanje stručnjaka obučenih u CPR-u za oživljavanje osobe u srčanom, respiratornom ili kardiopulmonalnom uhićenju.

Nema koda: Odredba koju je potpisao liječnik i koja navodi da se ne treba pokušavati. (Također se naziva odredba ne-oživljavanja [DNR].)

Nepovratna koma: Koma ili trajno vegetativno stanje od kojeg se ne očekuje oporavak osobe.

Trajno vegetativno stanje: Stanje u kojem osoba nema svijesti, ali još uvijek može imati određene karakteristike koje mogu simulirati svijest, kao što su otvaranje očiju, normalno razdoblje spavanja i budnosti, sisanje, žvakanje, kašljanje, gušenje i gutanje.

Terminalno bolesna: Medicinsko stanje u blizini smrti gdje nema mogućnosti izliječenja.

Tretman koji održava život: Bilo koji medicinski postupak, lijek ili tehnologija koja može zadržati osobu živu neko vrijeme, ali ne može izliječiti terminalno stanje.

Palijativna skrb: Specijalizirana medicinska skrb usmjerena je na održavanje osobe bez bolova i stresa teške bolesti, bez obzira na dijagnozu, te je usmjerena na poboljšanje kvalitete života i osobe i obitelji.

Naredbe liječnika za liječenje koje održava život (POLST)

Sve veći broj državnih i lokalnih programa bavi se nizom hitnih životnih tretmana uz kardiopulmonalno oživljavanje (CPR) za osobe s uznapredovalim bolestima. Ti se programi najčešće nazivaju liječnički nalozi za liječenje ili POLST, ali mogu imati i druga imena, uključujući medicinske narudžbe za liječenje održavanja života (MOLST), liječničke naredbe za područje liječenja (POST), medicinske narudžbe za opseg liječenja ( MOST), i Prijenosne naredbe liječnika za postavke pacijenta (TPOPP).

POLST i slični programi uključuju raspravu koju je pokrenuo liječnik i zajednički proces donošenja odluka s osobama s uznapredovalom ili završnom fazom bolesti. To rezultira prijenosnim skupom medicinskih narudžbi, u skladu s ciljevima skrbi osobe, rješavanjem želja osobe u pogledu korištenja CPR-a, umjetne prehrane i hidratacije, hospitalizacije, ventilacije, intenzivne njege i drugih intervencija koje bi se potencijalno mogle koristiti u medicinskoj krizi. POLST je primjenjiv u svim postavkama njege. U medicinskoj krizi, hitni medicinski tehničari i drugi zdravstveni djelatnici trebaju slijediti POLST. Ako hitno djelovanje nije bitno, POLST treba pregledati s osobom kad god se stanje osobe značajno promijeni, mjesto promjene skrbi osobe ili osoba koja odluči promijeniti svoje želje. Za osobe koje nemaju sposobnost donošenja odluka, njihovi ovlašteni surogati mogu djelovati u njihovo ime. POLST se razlikuje od prethodnih smjernica po tome što se primjenjuje samo na osobe s uznapredovalom bolešću, pruža plan liječenja u obliku medicinskih naloga za hitne odluke, a usmjeren je na sadašnje stanje osobe, a ne na buduće hipotetsko stanje.

POLST i slični programi ne postoje u svakoj državi ili zajednici, ali se njihov razvoj brzo širi.

Razlike između unaprijed određenih smjernica i POLST-a

svojstvo

Prelazne direktive

POLST

POLST = Naredbe liječnika za liječenje koje održava život.

kvalificiranost

Svi odrasli, bez obzira na trenutno zdravlje

Prepoznat u svakoj državi

Svaka odrasla osoba (ili roditelj maloljetnog djeteta) s ozbiljnom bolešću ili slabošću kada liječnik ne bi bio iznenađen ako bi pacijent umro u sljedećoj godini

POLST programi nisu dostupni u svim državama

Tko je piše

Osoba sa ili bez odvjetnika

Liječnik ili, u nekim državama, medicinska sestra ili liječnik pomoćnik nakon planiranja skrbi koji je razgovarao s osobom (ili, ako je osoba onesposobljena, s surogat donositeljem odluka)

Gdje je završeno

Bilo koja postavka

Medicinske postavke

Što komunicira

Preferencije u vezi s mogućim budućim alternativama liječenja (ne liječnički nalozi) i imenovanje zamjenskog medicinskog donositelja odluke (zdravstveni djelatnik)

Liječnički liječnički nalozi za donošenje važnih odluka o kritičnoj skrbi koje bi mogle nastati zbog trenutnog zdravstvenog stanja pacijenta

Odluke surogata (donositelji odluka)

Surogati ne mogu unaprijed napraviti upute za pacijenta

Surogati mogu sudjelovati i pristati na POLST kada pacijentima nedostaje sposobnost donošenja vlastitih odluka

Hitna medicinska pomoć

Općenito se ne odnosi na hitnu skrb

Odnosi se na hitnu skrb

Odgovoran je za davanje dokumenata zdravstvenim djelatnicima gdje god se pružala skrb

Odgovornost pacijenta i obitelji

Odgovornost liječnika

Tko pregledava i revidira dokument prema potrebi

Osoba koja je napravila unaprijed direktivu

Zdravstveni djelatnik

Korištenje oba dokumenta za istu osobu

Određuje opće ciljeve i želje kroz sve faze života osobe i služi kao polazna točka za raspravu o POLSTU

Nadopunjuje unaprijed smjernice pretvaranjem općih ciljeva i želja osobe u specifične medicinske naredbe