Selektivnost mjesta djelovanja

Autor: Abimbola Farinde, PhD, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Suzana Mimica Matanović, dr. med.
Prijevod: Igor Rubinić, dr. med.

Nakon gutanja, ubrizgavanja, udisanja ili apsorpcije (putem kože, sluznice ispod jezika ili sluznice obraza), većina lijekova ulazi u krvotok i cirkulira kroz tijelo. (Vidi također Definicija dinamike lijekova.) Neki lijekovi se daju izravno u područje gdje su potrebni. Primjerice, kapi za oči stavljaju se izravno u oči. Lijekovi tada djeluju u interakciji sa stanicama ili tkivima (ciljna mjesta) gdje dovode do željenih učinaka. Ta se interakcija naziva selektivnost.

Selektivnost je stupanj u kojem lijek djeluje na određenom mjestu u odnosu na druga mjesta u tijelu.

Relativno neselektivni lijekovi utječu na različita tkiva ili organe. Na primjer, atropin, lijek za opuštanje mišića probavnog trakta, također može opustiti mišiće u očima i dišnom putu.

Relativno selektivni lijekovi, na primjer nesteroidni protuupalni lijekovi (nesteroidni antireumatici, NSAR ili engl. nonsteroidal anti-inflammatory drugs, NSAID) poput aspirina i ibuprofena (vidi Neopioidni analgetici), djeluju na sva mjesta gdje je prisutan upalni proces.

Visoko selektivni lijekovi utječu uglavnom na jedan organ ili sustav. Primjerice, digoksin, koji se koristi u liječenju zatajivanja srca, djeluje gotovo isključivo na srce, povećavajući srčanu učinkovitost. Lijekovi koji se koriste u liječenju nesanice djeluju na živčane stanice u mozgu.

Kako lijekovi znaju gdje moraju izvršiti svoje zadaće? Odgovor uključuje način njihova međudjelovanja sa stanicama ili tvarima kao što su enzimi.

Receptori na stanicama

Većina stanica na svojoj površini ima mnogo različitih tipova receptora. Receptor je molekula sa specifičnom trodimenzionalnom strukturom, zbog čega se za receptor mogu vezati samo tvari koje su za njega precizno oblikovane - kao što se ključ uklapa u svoju bravu.

Receptori omogućuju da prirodne tvari (koje potječu iz tijela) utječu na aktivnost stanice bez ulaska u stanicu. Primjeri takvih tvari uključuju neurotransmitere (tvari koje provode poruke između stanica u živčanom sustavu) i hormone (tvari koje se oslobađaju u krvotok iz jednog organa i zatim djeluju na drugi organ). Taj utjecaj može biti poticanje (stimuliranje) ili blokiranje (inhibiranje) procesa unutar stanice. Lijekovi u pravilu oponašaju te prirodne tvari i stoga koriste receptore na isti način. Na primjer, morfij i srodni lijekovi za ublažavanje boli djeluju na iste receptore u mozgu koje koriste endorfini, kemijski spojevi koje tijelo samo proizvodi kako bi pomogli u kontroli boli.

Neki lijekovi se vežu samo na jedan tip receptora. Drugi lijekovi se, poput "glavnog ključa", mogu vezati za nekoliko tipova receptora u različitim dijelovima tijela. Selektivnost lijeka često se može objasniti upravo njegovim više ili manje selektivnim vezanjem za receptore.

Agonisti i antagonisti

Lijekovi kojima su cilj receptori na površini stanica mogu se klasificirati kao agonisti ili antagonisti. Agonisti aktiviraju ili stimuliraju ciljne receptore, izazivajući odgovor koji povećava ili smanjuje aktivnost stanice. Antagonisti blokiraju pristup ili vezanje prirodnih agonista iz tijela, najčešće neurotransmitera, na njihove receptore i na taj način u potpunosti sprječavaju ili smanjuju odgovor stanica na prirodne agoniste.

Lijekovi agonisti i antagonisti mogu se koristiti zajedno u bolesnika s astmom. Na primjer, salbutamol (poznat kao albuterol u SAD-u) se može koristiti s ipratropijem. Salbutamol, agonist, veže se na specifične (adrenergične) receptore na stanicama respiratornog trakta, uzrokujući opuštanje stanica glatkih mišića i time proširenje dišnih putova (bronhodilataciju). Ipratropij, antagonist, veže se za druge (kolinergične) receptore, onemogućavajući vezanje acetilkolina, neurotransmitera koji uzrokuje kontrakciju glatkih mišićnih stanica i time dovodi do sužavanja dišnih putova (bronhokonstrikcija). Oba lijeka stoga proširuju dišne putove (i čine disanje lakšim), ali na različite načine.

Beta-blokatori, kao što je propranolol, često su primjenjivana skupina antagonista. Ovi se lijekovi koriste za liječenje visokog krvnog tlaka, angine pectoris (bolovi u prsima zbog neadekvatne opskrbe srčanog mišića krvlju), određenih abnormalnih srčanih ritmova te za sprječavanje migrene. Oni blokiraju ili smanjuju stimulaciju srca neurotransmiterima agonistima - adrenalinom (epinefrinom) i noradrenalinom (norepinefrinom), koji se oslobađaju tijekom stresa. Antagonisti kao što su beta-blokatori su najučinkovitiji kada je koncentracija agonista visoka u specifičnom dijelu tijela. Slično načinu na koji prepreka na cesti zaustavlja više vozila u 16:00 sati tijekom "špice" nego u 3:00 sata u noći, beta-blokatori, primijenjeni u dozama koje imaju mali učinak na normalnu funkciju srca, mogu imati veći učinak tijekom naglog porasta koncentracije hormona koji se oslobađaju tijekom stresa i time štite srce od prekomjerne stimulacije.

Ciljevi u tijelu: stanični receptori

* Antidepresivi koji se nazivaju selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) djeluju tako da pojačavaju učinke serotonina, ali nisu agonisti (ne djeluju na serotoninski receptor).

Određene prirodne tvari u tijelu, kao što su neurotransmiteri i hormoni, vežu se na specifične receptore na površini stanica. Kada se te tvari vežu s receptorom na stanici, one stimuliraju taj receptor da obavlja svoju funkciju, a to je potaknuti ili sprječiti specifično djelovanje u stanici. Lijekovi se također mogu vezati s istim receptorima.

Neki lijekovi djeluju kao agonisti, stimulirajući receptor na isti način kao i prirodne tvari iz tijela. Drugi djeluju kao antagonisti, blokirajući djelovanje prirodne tvari na receptor. Svaki tip receptora ima mnogo podtipova, a lijekovi mogu djelovati na jedan ili više podtipova receptora.

Vrsta receptora

Prirodni agonist u tijelu

Rezultirajuća radnja

Lijekovi koji ciljaju na receptore

adrenergički

Alfa 1

Adrenalin i noradrenalin

Reakcije "borbe ili bijega" (engl. "fight-or-flight"): sužavanje krvnih žila u koži, probavnom traktu i mokraćnom sustavu

Oslobađanje glukoze u jetri (oslobađanje energije)

Smanjenje aktivnosti želuca i crijeva

Kontrakcija glatkih mišića mokraćno-spolnih organa

Agonisti: metoksamin i fenilefrin

Antagonisti: doksazosin, prazosin, tamsulozin i terazosin

Alfa 2

Adrenalin i noradrenalin

Smanjenje izlučivanja inzulina, nakupljanje i međusobno vezanje trombocita, sužavajnje krvnih žila u koži i crijevima, oslobađanje noradrenalina iz živčanih završetaka.

Agonist: klonidin

Antagonist: johimbin

Beta 1

Adrenalin i noradrenalin

Povećanje brzine otkucaja srca i jačine kontrakcije srca, izlučivanje renina (hormona koji sudjeluje u kontroli krvnog tlaka)

Agonist: dobutamin i izoproterenol

Antagonist: beta-blokatori (koriste se za liječenje hipertenzije i bolesti srca), kao što su atenolol i metoprolol

Beta 2

Adrenalin i noradrenalin

Dilatacija (opuštanje) glatkih mišića u krvnim žilama, dišnim putevima, probavnom i mokraćnom sustavu

Raspad glikogena u skeletnim mišićima (oslobađanje glukoze za energiju)

Agonist: salbutamol (albuterol), izoetarin i terbutalin

Antagonist: propranolol

kolinergički

Muskarinski

Acetilkolin

Smanjenje otkucaja srca i jačine srčane kontrakcije

Sužavanje dišnih putova

Proširenje krvnih žila u cijelom tijelu

Povećanje aktivnosti želuca, crijeva, mjehura i žlijezda slinovnica, znojnica i suznih žlijezda

Agonist: betanekol i karbahol

Antagonist: atropin, ipratropij i skopolamin

Nikotinski

Acetilkolin

Kontrakcija skeletnih mišića

Agonist: uobičajeno se ne koristi

Antagonist: atrakurij, pankuronij i tubokurarin

Histaminergični (histaminski)

H1

Histamin

Uzrokovanje alergijskog odgovora

Kontrakcija mišića dišnih putova i probavnog trakta

Proširenje malih krvnih žila

Pospanost (sedacija)

Agonist: uobičajeno se ne koristi

Antagonisti: cetirizin, klorfeniramin, klemastin, difenhidramin, feksofenadin i loratadin

H2

Histamin

Poticanje stvaranja želučanih izlučevina

Agonist: uobičajeno se ne koristi

Antagonist: cimetidin, famotidin, nizatidin i ranitidin

Serotoninergički (serotoninski)

Serotonin

Sužavanje krvnih žila u mozgu

Stimulacija aktivnosti (pokretljivosti) u probavnom traktu

Sužavanje krvnih žila

Utječe na spavanje, pamćenje, osjetilnu percepciju, regulaciju temperature, raspoloženje, apetit i sekreciju hormona

Djelomični agonist: buspiron

Agonist *: sumitriptan i zolmitriptan

Antagonist: metisergid i ondansetron

Dopaminergički (dopaminski)

Dopamin

Uključeni u kretanje, raspoloženje, razmišljanje, učenje i sustav nagrade u mozgu

Povećava dotok krvi u bubrege, što omogućuje povećano izlučivanje urina

Agonist: pramipeksol i ropinirol

Antagonist: olanzapin i risperidon

Enzimi

Umjesto receptora, neki lijekovi djeluju na enzime koji reguliraju brzinu kemijskih reakcija. Lijekovi kojima su ciljna mjesta enzimi klasificiraju kao inhibitori ili aktivatori (induktori). Primjerice, lijek za snižavanje kolesterola lovastatin inhibira enzim HMG-CoA reduktazu, koji je kritičan u proizvodnji kolesterola u tijelu. Nuspojava antibiotika rifampicina je aktiviranje enzima uključenih u metaboliziranje oralnih kontraceptiva. Kada žene koje uzimaju oralni kontraceptiv također uzimaju rifampicin, kontraceptiv se metabolizira (tj. razgrađuje u neaktivne komponente) i uklanja se iz tijela brže nego obično i stoga može biti neučinkovit.

Kemijske interakcije

Neki lijekovi dovode do učinka bez promjene funkcije stanice i bez vezivanja za receptor. Na primjer, većina antacida smanjuje želučanu kiselinu putem jednostavnih kemijskih reakcija. Antacidi su baze koje kemijski reagiraju s kiselinama kako bi neutralizirale želučanu kiselinu.