Rak penisa

Autor: J. Ryan Mark, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Ana Siluković, dr. med.

Rak penisa je obično vrsta raka kože. Rak kože može se pojaviti bilo gdje na penisu, ali se najčešće javlja na glavi penisa (konusni dio penisa), posebno na njegovoj bazi. Rakovi koji zahvaćaju kožu penisa, rijetki su u SAD-u, još su rjeđi u muškaraca koji su obrezani.

Uzroci

Uzrok raka penisa može biti dugotrajna iritacija, obično ispod prepucija. Osobe s infekcijom humanim papiloma virusom te osobe koje nisu obrezane imaju viši rizik od nastanka raka penisa. Najčešći oblik je karcinom pločastih stanica. Rani oblici raka koji su manje učestali uključuju Bowenovu boblest, ekstramamarnu Pagetovu bolest, and Queyratovu eritroplaziju.

Simptomi

Rak se obično prvo pojavljuje kao bezbolno, crveno područje, često s čirevima, ali može izgledati kao otvrdnuće ili kao bradavica. Karcinomi, za razliku od mnogih drugih izraslina, ne cijele tjednima. Eritroplazija Queyrat-a uzrokuje pojavu diskretne, crvenkaste, baršunaste ili krustaste površine penisa, obično na glavi penisa ili unutarnjem prepuciju. Bowenova bolest ima isti izgled, ali manje zahvaća osovinu penisa. Bowenoidna papuloza uzrokuje izbočine koje su obično manje i pojavljuju se na vratu penisa. Može doći do pojave povećanja limfnih čvorova u preponama zbog lokalnog širenja raka ili upale.

Dijagnoza

  • biopsija

  • ponekad kompjutdrizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI)

Kako bi dijagnosticirao rak penisa, uzima se uzorak tkiva za pregled pod mikroskopom (biopsija). Ponekad je potrebno učiniti kompjuteriziranu tomografiju ili magnetsku rezonanciju kako bi se utvrdilo je li se rak proširio na druga tkiva van penisa. Moguće je bioptirati uvećane i upaljenje limfne čvorove.

Prevencija

Strategije za sprečavanje raka penisa uključuju obrezivanje u ranom životu i cijepljenje protiv najčešćih kancerogenih sojeva humanog papiloma virusa kod adolescenata.

Liječenje

Za liječenje ranih ili malih karcinoma, liječnici propisuju kremu koja sadrži fluorouracil ili imikvimod ili uklanjaju rak te okolno normalno okolno tkivo pomoću lasera ili tijekom operacije. Za ostale vrste raka, liječnici kirurški uklanjaju rak, štedeći što je moguće više penisa. Obično muškarci koji se podvrgavaju ovoj vrsti operacije mogu upotrebljavati preostalo tkivo penisa za mokrenje i seksualnu funkciju. Ako je rak zahvatio veću površinu, potrebno je učiniti opsežniju operaciju.

Ponekad se rak penisa proširi na limfne čvorove u preponama, te je tada potrebno ukloniti te čvorove. Muškarci s višestrukim, bilateralnim ili glomaznim ingvinalnim limfnim čvorovima koji su sumnjivi moraju biti liječeni neoadjuvantnom kemoterapijom prije kirurškog uklanjanja. Ukoliko je rak neoperabilan ili je došlo do lokalnog širenja nakon resekcije, tada je potrebno uzeti u obzir primjenu zračenja.

Kod većine muškaraca, karcinomi su mali i nisu se proširili. Ti ljudi preživljavaju mnogo godina nakon liječenja. Većina muškaraca s rakom koji se proširio izvan limfnih čvorova umiru u roku od 5 godina.