Jedinice za posebnu njegu

Autor: Oren Traub, MD, PhD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mia Šalamon Janečić, dr. med.

Osobe kojima je potrebna specifična skrb mogu biti smještene u posebne jedinice za njegu.

Vrste jedinica

Jedinice intenzivnog liječenja (JIL) su za osobe koje su ozbiljno bolesne. Te osobe uključuju one koje su imale iznenadnu opću disfunkciju (zatajenje) organa, kao što su jetra, pluća (potrebna pomoć pri disanju) ili bubrezi (zahtijevaju dijalizu). Osobe koje su u šoku, koje imaju tešku infekciju ili koje su imale veliki operativni zahvat će vjerojatno biti smještene u JIL. Velike bolnice mogu imati posebnu pedijatrijsku jedinicu intenzivnog liječenja (PJIL) za djecu.

Jedinice za koronarnu skrb su za ljude koji imaju ili su imali srčani udar ili koji imaju abnormalne srčane ritmove (aritmije), zatajenje srca ili neki drugi ozbiljan problem sa srcem.

Jedinice intenzivnog liječenja i koronarne skrbi su slične po tome što obje imaju opremu za podršku i stalno praćenje vitalnih funkcija. Ova oprema uključuje sljedeće:

 • Kardiološki monitor je stroj koji nadzire srčanu akciju i ritam (elektrokardiografija, ili EKG), krvni tlak i frekvenciju disanja. Monitor je povezan s osobom različitim linijama ili žicama.

 • Fleksibilni kateter umetnut u venu (centralni venski kateter) postavljen u vratu, gornjem dijelu prsnog koša ili gornjem dijelu bedra koristi se za davanje lijekova, tekućina i ponekad hranjivih tvari.

 • Dostupni su respiratori koji pomažu osobi u disanju i defibrilatori za povratak normalnog srčanog ritma.

Budući da je osobama u tim jedinicama potrebna jača skrbi nego što je uobičajeno, više je članova osoblja na raspolaganju za pružanje skrbi. U tim jedinicama su vrijeme posjeta i pravila za posjetitelje restriktivniji.

Jedinice za telemetriju srca su za osobe kojima je potrebno praćenje rada srca, ali nisu dovoljno bolesne da zahtijevaju intenzivno praćenje u jedinicama intenzivnog liječenja ili koronarne skrbi. Kardiološki monitori koji se koriste u ovim jedinicama obično bežično prenose informacije kako bi olakšali ljudima da hodaju okolo i koriste kupaonicu.

Postintenzivne jedinice (jedinice za srednju njegu) su vrsta odjela za intenzivno liječenje za osobe koje su previše bolesne da bi mogle ići na obični bolnički odjel, ali su stabilnije od ljudi u JIL-u. Nemaju sve bolnice ove jedinice.

Izolacija

Izolacija se koristi za sprečavanje osobe da zarazi druge. Izolacija može biti

 • Potpuna (kada se infekcija može prenijeti zrakom), gdje se od članova bolničkog osoblja koji ulaze u sobu osobe zahtjeva da nose štitnik za lice, ogrtač i rukavice

 • Nepotpuna (kada se infekcija prenosi samo kontaktom s kožom, krvlju ili stolicom), gdje se od članova osoblja zahtijeva da nose ogrtač i rukavice

Obrnuta izolacija koristi se kako bi se spriječilo da osoba bude zaražena od drugih. Obrnuta izolacija je potrebna kada imunološki sustav osobe ne funkcionira dobro - na primjer, nakon transplantacije koštane srži ili nakon primjene kemoterapije.

Bilo koja vrsta izolacije može uključivati sljedeće:

 • Osoba se nalazi u sobi za jednu osobu.

 • Svatko tko ulazi u sobu mora nositi gore opisanu zaštitnu opremu.

 • Zrak u prostoriji se može filtrirati.

 • Posjetitelji su obično ograničeni na najbližu obitelj.

 • Mala djeca i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom ne smiju posjećivati osobe s zaraznom infekcijom.

 • Osobe s zaraznom infekcijom (čak i ako je samo obična prehlada) ne bi trebale posjećivati ljude u bolnici, osobito nekog u obrnutoj izolaciji.