Refrakcijski poremećaji u djece

Autori: Christopher M. Fecarotta, MD
Wendy W. Huang, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.

Kod refrakcijskih poremećaja, oko nije u stanju pravilno fokusirati slike na mrežnici, uzrokujući zamagljen vid.

  • Refrakcijski poremećaji rezultiraju zamućenjem vida.

  • Djeci može biti teško ukazati na svoje probleme s vidom.

  • Dijagnoza se temelji na rezultatima probira i testiranja vida.

  • Ovi poremećaji mogu se liječiti naočalama ili kontaktnim lećama.

(Vidi također Refrakcijski poremećaji u odraslih.)

Refrakcijski poremećaji, kao što su kratkovidost (nesposobnost da se udaljeni predmeti jasno vide), dalekovidnost (nesposobnost da se jasno vide bliski predmeti) i astigmatizam (nepravilna zakrivljenost fokusnih površina oka), rezultiraju zamućenjem vida. Zamućenje se događa jer oko ne može precizno fokusirati slike na mrežnicu. Ako se ne korigira, može se razviti trajno smanjenje vida (ambliopija).

Djeca često nisu u stanju ukazati na svoje probleme s vidom ili nemaju simptome. Neka djeca se mogu mrštiti kad čitaju te pretjerano treptati ili trljati svoje oči. Škiljenje može dovesti do glavobolje.

Ponekad su učitelj ili školska medicinska sestra prvi koji otkriju problem vida.

Dijagnoza

  • Probir

  • Pregledi oka

Sva djeca moraju biti podvrgnuta probiru na refrakcijske pogreške i druge probleme s očima. Djeca od 3 do 4 godine se mogu testirati pomoću tablica sa slikama, animacijama ili slovima za pregled vida. Vid se testira odvojeno za svako oko kako bi se otkrio gubitak vida koji utječe samo na jedno oko. Oko koje se ne testira se za to vrijeme pokrije.

Očni liječnici, oftalmolozi (liječnici koji su specijalizirani za procjenu i liječenje svih vrsta poremećaja oka) ili optometristi (zdravstveni djelatnici koji su specijalizirani za dijagnostiku i liječenje vida ili problema refrakcije), dijagnosticiraju refrakcijske pogreške tijekom pregleda očiju i mjere refrakcijsku pogrešku.

Liječenje

  • Naočale ili kontaktne leće

U male djece se refrakcijske pogreške obično liječe naočalama. U starije, odgovornije djece, refrakcijske pogreške se mogu ispraviti kontaktnim lećama. Međutim, neodgovarajuća njega i čišćenje kontaktnih leća može dovesti do infekcija oka.

Većina pedijatrijskih oftalmologa ne preporučuje izvođenje laserskih tretmana (npr LASIK) u djece s refrakcijskim pogreškama.

Više informacija

  • Children's Eye Foundation