Krvni ugrušci nakon poroda

Autor: Julie S. Moldenhauer, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Natalija Mihovilić, dr. med.

Rizik od razvoja krvnih ugrušaka (tromboflebitis) povećan je oko 6 do 8 tjedana nakon poroda ( vidi: Tromboembolijski poremećaji tijekom trudnoće). Tipično se krvni ugrušci javljaju u dubokim venama nogu ili zdjelice (poremećaj koji se zove duboka venska tromboza).

Ponekad se jedan od tih ugrušaka otkine i putuje kroz krvotok u pluća, gdje se zadržava u krvnoj žili u plućima, blokirajući protok krvi. Ovaj se zastoj zove plućna embolija.

Krvni ugrušci također se mogu razviti u potkožnim venama u nogama. Ovaj se poremećaj zove površinska venska tromboza (površinski tromboflebitis).

Simptomi

Vrućica koja se razvija nakon poroda može biti uzrokovana krvnim ugruškom.

Kada se u veni u nozi formira krvni ugrušak, zahvaćeni dio noge, često stražnji, može biti bolan, osjetljiv na dodir, topao i otečen. Krvni ugrušak u zdjelici ne uzrokuje simptome.

Prvi znak plućne embolije može biti kratkoća daha.

Dijagnoza

  • Za duboku vensku trombozu, ultrazvuk

  • Za plućnu emboliju, kompjutorska tomografija

Liječnici obično mogu dijagnosticirati površinske krvne ugruške na temelju fizikalnog pregleda.

Dijagnoza duboke venske tromboze obično se temelji na rezultatima ultrazvuka. Povremeno je koristan krvni test za mjerenje D-dimera (tvar koja se oslobađa iz krvnih ugrušaka).

Ako se sumnja na plućnu emboliju, izvodi se kompjutorizirana tomografija (CT) prsnog koša nakon što se u venu ubrizga radiopropusno kontrastno sredstvo. Kontrastno sredstvo olakšava uočavanje blokade.

Liječenje

  • Za površinske krvne ugruške, topli oblozi, kompresijski zavoji i povišenje udova

  • Za trombozu dubokih vena ili plućnu emboliju, lijekovi

Liječenje površinskog krvnog ugruška u nozi sastoji se od toplih obloga (za smanjenje nelagode), kompresivnih zavoja koje postavlja liječnik ili medicinska sestra, a kada žena odmara, uzdizanjem zahvaćene noge (na primjer, podizanjem noge kreveta za 15 cm). Rijetko, kada su površinski ugrušci krvih žila opsežni, ženama se daju lijekovi koji smanjuju zgrušavanje krvi (antikoagulansi, koje se ponekad naziva razrjeđivačima krvi).

Žene s dubokom venskom trombozom ili plućnom embolijom trebaju uzimati antikoagulanse koji smanjuju zgrušavanje krvi. Ponekad liječnici postavljaju filter u donju šuplju venu (venu koja prenosi krv iz donjeg dijela tijela u srce). Filter sprječava da se krvni ugrušak iz nogu pomakne prema plućima. Rijetko je potrebna operacija uklanjanja ugruška.