Aortitis

Autori: Mark A. Farber, MD, FACS
Thaniyyah S. Ahmad, MD, MPH
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Petra Radić dr. med.

Aortitis je upala aorte.

Aorta je najveća arterija u tijelu. Dobiva krv bogatu kisikom iz srca i distribuira je tijelu po kroz manje arterije koje se odvajaju od nje. Upala ponekad uzrokuje aneurizme ili začepljenje (okluzija) aorte.

Aortitis je uzrokovan

Upala obično uključuje sve slojeve aorte i može dovesti do začepljenja aorte ili njenih ogranaka ili slabljenja arterijske stijenke, što rezultira aneurizmom.

Simptomi se razlikuju ovisno o uzroku i mjestu aortitisa simptomi mogu biti sve od bolova u leđima ili abdomena s groznicom pa do kratkoće daha i oticanja nogu (zastoj srca) ako aortitis utječe na aortni zalistak srca. Neki ljudi dožive disekcija aorte ili rupturu, što može biti smrtonosno.

Dijagnoza se vrši dijagnostičkim testovima, kao što su angiografija kompjutorske tomografije (CT), magnetska rezonancijska angiografija, ili ultrazvuk koji pokazuju edem i zadebljane dijelova aorte.

Testovi krvi koji pokazuju povećanu razinu upale u tijelu (povišena razina C-reaktivnog proteina, povećana brzina sedimentacije eritrocita) mogu poduprijeti dijagnozu aortitisa.

Liječenje se razlikuje ovisno o uzroku upale, na primjer, antibiotici se daju ako je uzrok infekcija ili se daju protuupalni ili imunosupresivni lijekovi ako su uzrok bolesti vezivnog tkiva ili vaskulitisi. Ako je aortitis uzrokovao nepovratno oštećenje, može biti potrebna operacija ili postavljanje stent grafta.