Koarktacija aorte

Autor: Jeanne Marie Baffa, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mario Mašić, dr. med.

Koarktacija aorte je sužavanje aorte, glavne krvne žile koja dovodi crvenu oksigeniranu krv iz srca u tijelo.

 • Aorta se sužava, uzrokujući smanjeni protok krvi u donju polovicu tijela. Srce mora snažnije pumpati krv kroz suženu aortu.

 • Dojenčad s teškom koarktacijom odjednom se razboli kada su stari nekoliko dana, pokazujući znakove zatajenja srca i smanjenog protoka krvi u donjem dijelu tijela. Starija djeca s koarktacijom često nemaju simptome.

 • Na dijagnozu se posumnja temeljem simptoma i nalaza tijekom pregleda liječnika, a potvrđuje se ehokardiografijom.

 • Većina djece s koarktacijom treba korektivnu operaciju ili balonsku angioplastiku sužene aorte.

(Vidi također Pregled srčanih grešaka.)

Koarktacija je suženje samo jednog segmenta aorte, a ne cijele aorte. Suženje se obično nalazi nasuprot točke gdje se ductus arteriosus pridružuje aorti. Ductus arteriosus je krvna žila koja povezuje dvije velike arterije koje napuštaju srce, plućnu arteriju i aortu (vidi Normalna fetalna cirkulacija). U maternici i tijekom prvih nekoliko dana života duktus je otvoren, tako da krv koja teče kroz njega zaobilazi suženi dio aorte.

Koarktacija smanjuje dotok krvi u donju polovicu tijela, uključujući bubrege, jetru i druge organe u trbuhu. Krvni tlak je niži od normalnog u nogama i ima tendenciju da bude veći od normalnog u rukama. Koarktacija je ozbiljan, ali liječiv uzrok visokog krvnog tlaka. Ponekad je prisutan šum nad srcem (zvuk koji nastaje turbulentnim protokom krvi kroz sužene ili propusne srčane zaliske ili kroz abnormalne srčane strukture).

Bez liječenja, teška koarktacija može biti fatalna u novorođenčadi. Manje teška koarktacija se na kraju rasteže,širi i povećava srce te uzrokuje visoki krvni tlak. Koarktacija čini dijete osjetljivim na infekcije srca (bakterijski endokarditis) i krvarenje u mozgu. Djeca s koarktacijom često imaju i druge prirođene greške srca, kao što su stenoza aortne valvule ili atrijski i ventrikularni septalni defekt.

Simptomi

Djeca s blagom koarktacijom obično imaju malo ili nimalo simptoma. Djeca s umjerenom koarktacijom mogu imati brzo, ponekad otežano disanje, brze otkucaje srca, poteškoće s hranjenjem, sivkastu boju kože, smanjen broj mokrih pelena, razdražljivost ili letargiju.

Kod teške koarktacije u novorođenčeta, krv može teći u donji dio aorte (u dio iza suženja) kroz otvorenu vezu između aorte i plućne arterije, ductus arteriosus. Simptomi se obično ne javljaju dok se duktus ne zatvori, obično kada je novorođenče staro nekoliko dana. Nakon zatvaranja, krv koja se dovodi kroz duktus nestaje, a ponekad uzrokuje iznenadni gubitak gotovo cijele opskrbe krvlju donjeg dijela tijela. Navedeno može rezultirati katastrofalnim zatajenjem srca i hipotenzivnim šokom (niskim krvnim tlakom).

Većina starije djece s koarktacijom nema simptome. Povremeno djeca s koarktacijom imaju glavobolje ili krvarenje iz nosa zbog visokog krvnog tlaka u gornjim dijelovima tijela ili bolove u nogama tijekom vježbanja jer je dotok krvi u noge nedovoljan.

Dijagnoza

 • Ehokardiografija

 • Ponekad kompjutorska tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI)

Na koarktaciju se obično sumnja kada liječnik primijeti šum srca ili razlike u pulzacijama i krvnim tlakovima između ruku i nogu pri fizikalnom pregledu. Šum srca je zvuk koji nastaje zbog turbulentnog protoka krvi kroz sužene ili propusne srčane zaliske ili kroz abnormalne strukture srca. Krvni tlak mjeren u rukama može biti prilično visok.

Ehokardiografija (vrsta ultrasonografije) i, ponekad, CT ili MRI potvrđuju dijagnozu.

Elektrokardiografija (EKG) i redngen prsišta obično se rade. Mogu pokazati prošireno srce

Liječenje

 • Ponekad lijekovima, prostaglandinom

 • Kirurški ili ponekad balonskom angioplastikom i postavljanjem stenta

Liječenje ovisi o ozbiljnosti koarktacije i simptomima koje uzrokuje.

Djeca s teškim simptomima zbog koarktacije zahtijevaju hitno liječenje, uključujući

 • Liječenje prostaglandinom, lijekom koji može ponovno otvoriti ductus arteriosus

 • Ostalim lijekovima za jačanje rada srca

 • Hitnom operacijom za proširenje suženja

Operativni zahvat je preferirani oblik liječenja za umjerenu ili tešku koarktaciju u dojenčadi. Uski dio aorte može se izrezati, a dva normalna dijela aorte se zatim spajaju, ili se koristi zakrpa za povećanje uskog dijela aorte. Ponekad se tkivo iz krvne žile koje opskrbljuje lijevu ruku (arterija subklavija) koristi za stvaranje ove zakrpe.

Djeca s vrlo blagom koarktacijom i bez simptoma rijetko se mogu otkriti rano u životu. Oni se primjećuju u nešto starijoj dobili ili kada suženje progredira. U takve djece, suženje aorte može se riješiti operativno ili balonskom angioplastikom. Balonska angioplastika provodi se tijekom kateterizacije srca, pri čemu se tankom cjevčicom (kateterom) s balonom na svom vrhu prolazi u krvnu žilu kroz ruku ili nogu u suženu aortu. Balon se napuše, proširujući suženu aortu. Ponekad se umeće fleksibilna cjevčica koja se može proširiti (stent) kako bi se spriječilo ponovno sužavanje aorte.

Neka djeca koja su operirana zbog koarktacije razvijaju ožiljno tkivo u aorti na mjestu popravka. Takvo ožiljno tkivo sužava aortu i najčešće se razvija u dojenčadi koja su trebala hitnu operaciju vrlo rano u životu. Balonska angioplastika sa ili bez postavljanja stenta obično je vrlo učinkovit tretman za ovo rekurentno sužavanje.

Neka djeca moraju uzimati antibiotike prije posjete stomatologu i prije određenih operacija (kao što su na crijevima ili mjehuru). Ovi antibiotici se koriste za sprječavanje ozbiljnih infekcija srca koje se zovu endokarditisi.