Rak uretre

Autor: J. Ryan Mark, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Ana Siluković, dr. med.

Rak uretre (kanal koji izlučuje mokraću iz mjehura) je rijedak, najčešće se javlja nakon 50. godine. Može se pojaviti kod muškaraca i žena, a to je jedini rak mokraćnog sustava koji je češći kod žena. Pojedini tipovi humanog papiloma virusa se povezuju s razvojem raka uretre kod nekih bolesnika. Inače, uzrok je nepoznat.

Kod žena je prvi simptom obično pojava krvi u urinu. Količina krvi može biti tako mala da se može otkriti samo pod mikroskopom. S druge strane, urin može postati crven. I kod muškaraca i kod žena, protok mokraće može postati opstruiran, što otežava mokrenje ili usporava i smanjuje tok mokraće. Kod žena krhke izrasline na vanjskom otvoru uretre koje krvare mogu biti kancerogene.

Liječnici koriste endoskop kako bi pregledali unutarašnjost uretre (cistouretroskopija). Kako bi se identificirao rak mora se napraviti biopsija.

U liječenju raka uretre koristi se radioterapija, kirurško uklanjanje mokraćne cijevi, ali i mjehura, ili kombinacija radioterapije i kirurškog liječenja. Prognoza raka uretre ovisi o lokaciji i proširenosti raka.