Uvod u preosjetljivost i upalne poremećaje kože

Autor: Mercedes E. Gonzalez, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Filipović, dr. med.

Preosjetljivost i upalni poremećaji kože su uzrokovani reakcijama imunološkog sustava koje zahvaćaju kožu. (Vidi također Reakcije na lijekove.)

Imunološki sustav igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja svih tkiva u tijelu. Imunološki sustav reagira na napadače, kao što su mikroorganizmi, strane tvari ili stanice tumora, te izaziva upalu kojom napada te napadače. Reakcija imunološkog sustava obično štiti tijelo i pomaže u cijeljenju. Međutim, ponekad je reakcija imunološkog sustava pogrešno usmjerena na zdrava tkiva pri čemu uzrokuje intenzivnu upalu i oštećenje.

Koža može biti uključena u različite reakcije imunološkog sustava od kojih mnoge izazivaju osip. Riječ "osip" odnosi se na promjene u boji kože (kao što je crvenilo) i/ili teksturi (poput izbočina ili oteklina). Mnogi osipi svrbe, primjerice oni koji se često razvijaju nakon alergijske reakcije (reakcije preosjetljivosti), međutim neki osipi mogu s druge strane biti bolni ili ne izazivati nikakve tegobe. Ponekad je imunološka reakcija pokrenuta tvarima koje osoba dodirne ili pojede, ali mnogo puta liječnici ne znaju zašto imunološki sustav reagira stvaranjem osipa.

Neki se osipi javljaju uglavnom u djece, dok se drugi gotovo uvijek javljaju u odraslih.

Dijagnoza većine osipa preosjetljivosti temelji se na izgledu osipa. Uzrok osipa se često ne može odrediti krvnim testovima te se testovi bilo koje vrste obično ne provode. Međutim, trajni osipi, osobito oni koji ne reagiraju na liječenje, mogu navesti liječnika da učini biopsiju kože u kojem se mali uzorak kože zahvaćen osipom, a koji se ukloni oštricom, promatra pod mikroskopom. Također, ako liječnik sumnja da je kontaktni dermatitis uzrok osipa, mogu se učiniti kožni testovi.

Imunološki sustav igra važnu ulogu u mnogim drugim kožnim poremećajima, uključujući