Cjepivo protiv velikih boginja

Autor: Margot L. Savoy, MD, MPH
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Mia Jeličić, dr. med.

U Sjedinjenim Američkim Državama, rutinsko cijepljenje cjepivom protiv velikih boginja zaustavljeno je 1972. godine, jer su velike boginje uklonjene. Budući da zaštitni učinci cjepiva opadaju nakon otprilike 10 godina, većina ljudi je sada osjetljiva na velike boginje.

Nedavni strahovi o mogućoj terorističkoj upotrebi velikih boginja doveli su do prijedloga da se cijepljenje protiv velikih boginja nastavi. Ako se cijepljenje protiv velikih boginja nastavi, vjerojatno će se preporučiti samo osobama u području izbijanja velikih boginja. Određeno vojno osoblje sada je cijepljeno (na temelju rizika od izlaganja ako se velike boginje upotrijebe kao biološko oružje), a pripremljeno je dovoljno cjepiva protiv velikih boginja ako bude bilo potrebno cijepiti sve građane u Sjedinjenim Državama.

Cjepivo protiv velikih boginja sadrži živi virus vakcinije koji je povezan s virusom velikih boginja i osigurava imunost protiv njega.

Cjepivo je najučinkovitije kada se daje vrlo rano nakon izlaganja. Međutim, cjepivo također može biti korisno ako se daje u prvim danima nakon pojave simptoma. Nema dokazano učinkovitog liječenja za velike boginje, ali neki antivirusni lijekovi (kao što je cidofovir) mogu pomoći u liječenju ili prevenciji pogoršanja tijeka bolesti.

Za više informacija vidjeti Centers for Disease Control and Prevention's (CDC) Smallpox: Prevention and Treatment statement.

(Vidjeti također Pregled cjepiva.)

Primjena

Kod davanja cjepiva protiv velikih boginja, liječnici primjenjuju 15 uboda u malu površinu sa posebno dizajniranom iglom koja je bila umočena u cjepivo. Tada se mjesto cijepljenja prekriva oblogom kako bi se spriječilo širenje virusa vakcinije na druga mjesta na tijelu ili na druge osobe.

Cijepljenje se smatra uspješnim ako se oko 7 dana kasnije razvije mali mjehur. Ako cijepljenje bude uspješno, daje se samo jedna doza. Ako ne bude, primjenjuje se druga doza.

Nuspojave

Cjepivo protiv velikih boginja općenito je sigurno. Vrućica, opći osjećaj bolesti (slabost) i bolovi u mišićima česti su tjedan dana nakon cijepljenja.

Ozbiljne nuspojave javljaju se kod 1 od 10.000 prethodno necijepljenih osoba, a smrt se javlja u 1 ili 2 na milijun. Rizik od ozbiljnih nuspojava i smrti niži je kod prethodno cijepljenih osoba.

Više informacija

  • Centers for Disease Control and Prevention (CDC): Smallpox: Prevention and Treatment statement