Entropij i ektropij

Autor: James Garrity, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Ivan Jerković, dr. med.

Entropij je stanje u kojem je vjeđa okrenuta prema unutra (invertirana), što uzrokuje trljanje trepavica o očnu jabučicu. Ektropij je stanje u kojem je vjeđa okrenuta prema van (evertirana) tako da njezin rub ne dodiruje očnu jabučicu.

Normalno, gornja i donja vjeđa čvrsto se zatvaraju, štiteći oko od oštećenja i sprječavajući isparavanje suza. Ako se rub jedne vjeđe okrene prema unutra (entropij), trepavice se trljaju o oči, što može dovesti do stvaranja ulkusa i ožiljaka rožnice. Ako se rub jedne vjeđe okrene prema van (ektropij), dvije vjeđe se ne mogu dobro susresti, a suze se ne šire preko očne jabučice. Ova stanja češća su kod starijih osoba (općenito zbog povećanog opuštanja tkiva s godinama); među ljudima s promjenama oka uzrokovanih infekcijom, operacijom ili ozljedom; i među ljudima koji imaju blefarospazam. Ektropij se također može pojaviti kod ljudi s Bellovom paralizom.

Simptomi

I entropij i ektropij mogu iritirati oči, uzrokujući osjećaj da je nešto u oku (osjećaj stranog tijela), suzenje i crvenilo.

Dijagnoza

  • Simptomi i liječnički pregled

Liječnik temelji dijagnozu entropija i ektropija na simptomima i nalazima pregleda.

Liječenje

  • Umjetne suze i očne masti

  • Ponekad operacija

U osoba s entropijem ili ektropijem, umjetne suze i maziva za oči (za uporabu preko noći) mogu se koristiti za održavanje vlažnosti očiju i ublažavanje iritacije. Entropij i ektropij mogu se liječiti kirurški - na primjer, za očuvanje vida ako je oštećenje očiju (kao što je čir na rožnici s entropijem) vjerojatno ili se dogodilo, zbog udobnosti ili zbog kozmetičkih razloga.