Otvoreni Ductus Arteriosus

Autor: Jeanne Marie Baffa, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mario Mašić, dr. med.

U otvorenom ductus arteriosusu (PDA), krvna žila koja povezuje plućnu arteriju i aortu (ductus arteriosus) ne uspijeva se zatvoriti kao što to obično čini kratko nakon rođenja.

(Vidi također Pregled srčanih grešaka.)

Ductus arteriosus je krvna žila u fetusu koja povezuje dvije velike arterije koje napuštaju srce, plućnu arteriju i aortu (vidi Normalna fetalna cirkulacija). Duktus je prečica koja omogućuje da krv zaobiđe pluća koja još ne funkcioniraju, putujući od plućne arterije do aorte i prema tijelu fetusa. U fetusu, krv koja dolazi u srce već je dobila kisik iz posteljice, i venska krv i arterijska krv sadrže kisik, tako da miješanje arterijske krvi i venske krvi ne utječe na količinu kisika u tijelu. To se mijenja odmah nakon rođenja. Kada se podveže pupčana vrpca, posteljica (a time i cirkulacija majke) više nije povezana s cirkulacijom novorođenčeta, a sav kisik novorođenčeta dolazi kroz pluća. Tako ductus arteriosus više nije potreban i obično se zatvara u prvim danima života. U maternici i tijekom prvih nekoliko dana života, duktus je otvoren. U perzistirajućem ductus arteriosusu on ostaje otvoren. Kada duktus ostane otvoren nakon rođenja, smjer protoka kroz duktus se mijenja i lijevo desni pretok se razvija. Lijevo desni pretok znači da se krv u aorti koja je već pokupila kisik iz pluća vraća kroz duktus i u plućnu arteriju, što uzrokuje dodatni protok krvi u pluća.

Otvoreni ductus arteriosus koji je umjeren ili velik također će uzrokovati visoki krvni tlak u plućima, što može na kraju oštetiti krvne žile pluća. Otvoreni duktus povećava rizik od razvoja ozbiljne infekcije srca, endokarditisa.

Simptomi

Mali otvoreni duktus obično ne uzrokuje nikakve simptome. Kada je veći, može uzrokovati brzo ili otežano disanje, osobito kod nedonoščadi s nezrelim plućima. Krvni tlak može biti nizak. Neka djeca imaju poteškoće s hranjenjem i slabi prirast na tjelesnoj masi.

Dijagnoza

  • Ehokardiografijom

Liječnici često posumnjaju na otvoreni duktus ako čuju određenu vrstu srčanog šuma dok slušaju srce stetoskopom. Šum srca je zvuk koji nastaje zbog turbulentnog protoka krvi kroz sužene ili propusne srčane zaliske ili kroz abnormalne strukture srca. Kod starije djece, šum se opisuje kao glasni stroj za pranje rublja. Kod nedonoščadi, šum srca može biti manje izražen.

Ehokardiografija (ultrazvuk srca) potvrđuje dijagnozu.

Elektrokardiografija (EKG) i rendgen prsišta se obično rade. EKG i rendgen mogu biti normalni ili pokazivati znakove uvećanog srca.

Liječenje

  • Lijekovi koji pomažu zatvoriti ductus

  • Specijalizirani uređaji umetnuti kroz kateter ili operativni zahvat

Indometacin ili ibuprofen mogu se dati za zatvaranje duktusa. Ovi lijekovi su najučinkovitiji ako se daju u prvih 10 dana nakon rođenja i učinkovitiji su kod ranije rođene novorođenčadi nego u terminske djece. Može se dati nekoliko doza. Ako se duktus ne zatvara nakon nekoliko doza, operacija se može napraviti ako postoje znakovi da otvoren duktus šteti plućima i srcu.

Kod novorođenčadi i dojenčadi koja nemaju simptome, liječnici mogu ostaviti dovoljno vremena da se duktus samostalno zatvori prije nego što sugeriraju daljnje liječenje.

Ako je PDA još uvijek otvoren do dobi od 1 godine, vrlo je malo vjerojatno da će se sam zatvoriti. U to vrijeme, liječnici obično preporučuju postupak za zatvaranje PDA kako bi se uklonio rizik od endokarditisa.

U većini slučajeva liječnici zatvaraju ductus arteriosus umetanjem malog uređaja ili svitka tijekom kateterizacije srca. Tijekom ovog postupka, uređaj za zatvaranje je pričvršćen na kraj duge, tanke cijevi (katetera). Kateter se umetne u veliku venu na vrhu djetetove noge. Kateter se pažljivo gurne kroz krvnu žilu sve dok ne stigne do srca, a zatim malo dalje napreduje sve dok vrh s uređajem ne bude u duktusu. Kada je uređaj na pravom mjestu, proširi se kako bi zatvorio ductus.

Povremeno, osobito kada je duktus neuobičajeno velik, liječnici operativnim zahvatom zatvaraju ductus.

Neka djeca moraju uzimati antibiotike prije posjete stomatologu i prije određenih operacija (kao što su na crijevima ili mjehuru). Ovi antibiotici se koriste za sprječavanje ozbiljnih infekcija srca koje se zovu endokarditisi.