Ozljeda slezene

Autor: Philbert Yuan Van, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Maja Batinica, dr. med.

Zbog položaja slezene u gornjem lijevom dijelu trbuha, jaki udarac u područje želuca može oštetiti slezenu, razderati joj pokrov, tkivo unutra ili oboje.

  • Ozlijeđena slezena je često bolna.

  • Slikovni testovi kao što su ultrasonografija / ultrazvuk ili kompjutorska tomografija (CT) koriste se za dijagnosticiranje ozlijeđene slezene.

  • Transfuzije krvi često su potrebne u liječenju ozljeda slezene, a ponekad se radi i operacija uklanjanja ili sanacije slezene.

(Vidi također Pregled abdominalnih ozljeda.)

Razdori variraju od onih malih kod kojih se spontano zaustavlja krvarenje do vrlo velikih koji uzrokuju potencijalno fatalno krvarenje. Ponekad se nakupina krvi (hematom) stvara ispod pokrova slezene ili dublje u tkivu.

Slezena je najčešće ozlijeđeni trbušni organ uslijed sudara motornih vozila, padova s visine, sportskih nezgoda i batina. Ponekad su ozlijeđeni i drugi trbušni organi. Povećanje slezene (na primjer, zbog Epstein-Barr virusom uzrokovane infektivne mononukleoze) čini slezenu osjetljivijom na ozljede.

Kada je slezena ozlijeđena, krv može istjecati u trbuh. Količina krvarenja ovisi o veličini ozljede. Hematom slezene isprva ne krvari u trbuh, ali može puknuti i krvariti prvih nekoliko dana nakon ozljede, premda ponekad ne dođe do rupture tjednima ili mjesecima.

Simptomi

Ozlijeđena ili rupturirana slezena može učiniti trbuh bolnim i bolno osjetljivim. Krv u trbuhu djeluje nadražajno i uzrokuje bol. Bol je u lijevoj strani trbuha odmah ispod prsnog koša. Ponekad se bol osjeća u lijevom ramenu. Trbušni mišići se kontrahiraju refleksno i osjeća se njihova tvrdoća. Ako iscuri dosta krvi, padne krvni tlak i osobe osjećaju omaglicu, imaju zamućen vid i smetenost, te izgube svijest (nesvjestica).

Kada su rebra s lijeve strane slomljena, liječnici trebaju pažljivo pregledati osobu sa sumnjom na ozljedu slezene.

Dijagnoza

  • Pregled ultrazvukom ili kompjutorskom tomografijom

Liječnici obično rade ultrazvuk ili kompjutorsku tomografiju (CT) trbuha ako sumnjaju na ozljedu slezene. Rijetko, ako liječnici sumnjaju na ozbiljno krvarenje, odmah se obavlja operacija radi postavljanja dijagnoze i kontrole krvarenja. Osobama s ozbiljnim krvarenjem također se daju intravenske tekućine, a ponekad i transfuzije krvi.

Liječenje

  • Transfuzije krvi

  • Ponekad operacija

Liječnici su običavali uvijek ukloniti ozlijeđenu slezenu. Međutim, uklanjanje slezene kasnije može uzrokovati probleme, uključujući povećanu osjetljivost za opasne infekcije. Liječnici sada uviđaju da većina malih i umjereno velikih ozljeda slezene može zacijeliti bez operacije, premda su transfuzije krvi ponekad potrebne i ljudi se moraju liječiti u bolnici. Kada je potrebna operacija, obično se ukloni cijela slezena (splenektomija), no ponekad kirurzi mogu sanirati mali razdor.

Nakon splenektomije potrebne su određene mjere opreza kako bi se spriječile infekcije ().