Krom

Autor: Larry E. Johnson, MD, PhD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Dominik Kralj, dr. med.

Krom omogućuje inzulinu (koji kontrolira razinu šećera u krvi) da funkcionira i pomaže u obradi (metabolizmu) i skladištenju ugljikohidrata, proteina i masti. Stručnjaci još nisu utvrdili jesu li dodaci kroma korisni za osobe s dijabetesom. Osobe s dijabetesom ne smiju uzimati dodatke kromu ako ih ne nadzire stručnjak za dijabetes.

Upija se samo mala količina kroma u hrani. Krom se bolje apsorbira kada se jede s hranom koja sadrži vitamin C i niacin.

Dodaci kroma ne povećavaju veličinu ili snagu mišića.

(Vidi također Pregled minerala.)

Nedostatak kroma

Nedostatak kroma je rijetkost u razvijenim zemljama i može biti posljedica intravenoznog hranjenja (potpuna parenteralna prehrana) koja se koristi dugo vremena.

Simptomi mogu uključivati gubitak težine, zbunjenost, poremećenu koordinaciju i smanjeni odgovor na šećer (glukozu) u krvi, što povećava rizik od dijabetesa.

Liječenje nedostatka kroma može uključivati dodatke kroma.

Višak kroma

Male količine kroma koje se uzimaju u usta nisu štetne (netoksične). Na radnom mjestu ljudi mogu biti izloženi drugačijem, štetnom (toksičnom) obliku kroma. Ovaj oblik proizlazi iz industrijskog onečišćenja. Ovaj oblik može iritirati kožu, hrskavicu nosa, pluća i probavni trakt i može uzrokovati rak pluća.