Kronični Lichen Simplex

Autor: Mercedes E. Gonzalez, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Iva Bešlić, dr. med.

Kronični lichen simplex je kronična, upala gornjeg sloja kože praćena intenzivnim osjećajem svrbeža.

  • Kronični lichen simplex uključuje ciklus u kojem grebanje izaziva svrbež, koji izaziva još više grebanja.

  • Najčešće zahvaća glavu, ruke, vrat i noge.

  • Kortikosteroidi koji se primjenjuju na koži mogu pomoći, ali najvažnije liječenje je zaustavljanje grebanja.

(Također vidi Pregled dermatitisa.)

Kronični lichen simplex uzrokovan je kroničnim grebanjem područja kože. Čin grebanja izaziva još više svrbeža, čime počinje začarani krug svrbež-grebanje-svrbež.

Ponekad grebanje započinje bez vidljivog razloga. Drugi put, grebanje započinje zbog kroničnog dermatitisa ili nekog drugog stanja, ali osoba se nastavlja grebati još dugo nakon što je poticajni uzrok nestao. Liječnici ne znaju zašto se to događa, ali psihološki čimbenici mogu imati ulogu. Čini se da poremećaj nije alergijska reakcija. Obično se razvija u dobi između 20 i 50 godina.

Simptomi

Kronični lichen simplex može se pojaviti bilo gdje na tijelu, uključujući analno područje (vidi Pruritus Ani i vaginalno područje (pruritus vulve - vidi Genitalni svrbež), ali najčešće se javlja na gornjem dijelu trupa, ramenima, vratu i na nogama. U ranim fazama, koža izgleda normalno, ali praćena je intenzivnim osjećajem svrbeža. Kasnije, suhoća, ljuskanje, zadebljanje i tamne mrlje nastaju kao rezultat grebanja i trljanja. Taj proces, koji se naziva lihenifikacija, uzrokuje da se istakne kožni crtež.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Kod analnog i vaginalnog svrbeža, potrebna je obrada kako bi se isključili drugi mogući uzroci.

Liječnici pokušavaju otkriti moguće skrivene alergije ili bolesti koje mogu uzrokovati početni osjećaj svrbeža.

Kada se poremećaj razvije oko područja anusa ili vagine, liječnik može istražiti ostale mogućnosti uzroka kao što su:

Liječenje

  • Zaustavljanje grebanja i trljanja

  • Mjere ublažavanje svrbeža

  • Kortikosteroidi

Kako bi se poremećaj razjasnio, ljudi moraju prestati s grebanjem i trljanjem zahvaćenog područja. Standardno liječenje svrbeža je potrebno provoditi. Primjena kirurške trake zasićene kortikosteroidom (primjenjuje se ujutro, a mijenja se navečer) pomaže u ublažavanju svrbeža i upale i štiti kožu od grebanja. Za mala područja, liječnik može ubrizgati dugodjelujuće kortikosteroide ispod kože radi kontrole svrbeža. Liječnici mogu dati antihistaminike na usta.

Kada se ovaj poremećaj razvije oko anusa ili vagine, najbolja terapijska opcija je kortikosteroidna krema. Pasta s cinkovim oksidom može se nanijeti na kremu kako bi se zaštitilo područje. Ova pasta se može ukloniti mineralnim uljem.