Torakoskopija

Autor: Rebecca Dezube, MD, MHS
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Torakoskopija je vizualni pregled pluća i pleuralnog prostora kroz cijev s optičkim vlaknima i video-kamerom na vrhu (torakoskop).

Torakoskopija se koristi za pregled pluća i prostora koji okružuje pluća (pleuralni prostor). Liječnici torakoskopiju mogu koristiti za pregled pluća i pleure kada manje invazivne pretrage ne daju konačnu dijagnozu.

Torakoskopski se također mogu obaviti određeni kirurški zahvati. Kad se koristi za operativni zahvat, postupak se često naziva video-potpomognuta torakoskopska operacija (VATS). Torakoskopija je najčešći način za dobivanje uzorka plućnog tkiva za biopsiju. Osim što može pregledati pluća i pleuru, liječnik može uzeti uzorke tkiva za mikroskopsku analizu i kulturu. Torakoskop se također može koristiti za uklanjanje nakupljene tekućine u pleuralnom prostoru (pleuralni izljevi). U određenim slučajevima liječnik kroz torakoskop ubacuje lijekove kako bi se spriječilo ponovno nakupljanje tekućine u pleuralnom prostoru.

Bolesniku se prije VATS-a obično uvodi u opću anesteziju, ali torakoskopija se ponekad može obaviti dok je bolesnik u budnom stanju, ali sediran. Tada kirurg napravi najviše tri mala reza na stijenci prsnog koša i uđe torakoskopom u pleuralni prostor; to omogućava ulazak zraka i kolaps (urušavanje) pluća. Nakon kirurškog zahvata i vađenja torakoskopa postavlja se torakalni dren radi uklanjanja zraka koji je ušao u pleuralni prostor tijekom postupka, što omogućava ponovni ulazak zraka u pluća i njihovo širenje.

Komplikacije su slične onima kod torakocenteze i uključuju vrućicu, krvarenje, infekciju i prodor zraka u pleuralni prostor (pneumotoraks) ili potkožno tkivo oko kirurškog reza ako su pluća probivena. Međutim, ovaj postupak je invazivniji, ostavlja malu ranu i zahtijeva hospitalizaciju.

(Vidi također Anamneza i fizikalni pregled za bolesti pluća i Dišni sustav.)