Odsječeni ili stegnuti udovi ili prsti

Autor: Amy H. Kaji, MD, PhD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Andrija Miculinić, dr. med.

Dijelovi tijela kao što su prsti i nožni prsti mogu biti odsječeni (amputirani). Također, tkivo može odumrijeti jer je dotok krvi prekinut prstenom ili drugim predmetima koji ga sputavaju. Prstenovi ponekad prekidaju protok krvi kada dijelovi tijela u blizini prstena nateknu, često kao posljedica ozljede.

Amputirani dijelovi tijela, ako su pravilno sačuvani, ponekad se mogu prišiti natrag u bolnici. Da bi se produžio životni vijek tkiva, odsječeni dio treba staviti u sterilnu gazu ili vlažan papirnati ručnik ili krpicu za pranje, a zatim staviti u zatvorenu, suhu plastičnu vrećicu. Vrećicu treba staviti u drugu vreću ili posudu s vodom i ledom. Suhi led se ne smije koristiti. Odsječeni dio ne smije se staviti izravno u vodu.

Povrijeđeni prst vjerojatno će nateći. Dakle, ako je prsten na ozlijeđenom prstu, treba ga ukloniti što je prije moguće, prije nego što se pojavi oteklina. Slično tome, bilo koji drugi predmet koji okružuje dio tijela, kao što je prst, nožni prst, ruka ili noga, mora se ukloniti prije nego dio tijela postane natečen. Kontinuirano, nježno povlačenje može se koristiti za uklanjanje prstena. Sapun i voda mogu smanjiti trenje, olakšavajući uklanjanje. Inače je potrebna hitna medicinska pomoć.