Hemangiomi

Autor: Denise M. Aaron, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Franceschi, dr. med.

Hemangiomi su tvorbe koje se sastoje od krvnih žila, a mogu se pojaviti u obliku crvenih ili ljubičastih kvržica na koži i drugim dijelovima tijela.

(Vidi također Pregled izraslina kože i Pregled izraslina i malformacija žila.)

Infantilni hemangiomi su vrlo česti. Hemangiomi se također razvijaju u srednjim godinama i kasnije, osobito na trupu.

Infantilni hemangiomi (nazivaju se još i dječji ili "jagodasti" hemangiomi)

Ovi angiomi najčešći su tumor dojenačke dobi, javljaju se u 10 do 12% dojenčadi do prve godine života. Infantilni hemangiomi se pojavljuju nedugo nakon rođenja i imaju sklonost ubrzanom rastu tijekom prve godine života. Počinju se smanjivati nakon 12 do 18 mjeseci. Oko 70% hemangioma nestaje do sedme godine života, međutim koža koja zaostaje često je blago obojena ili ožiljkasta.

Infantilni hemangiomi rastu unutar i ispod kože. Uzrokuju izbočenje kože koja postane žarko crvene boje, a ako su hemangiomi dublji, postane plavkasta. Većina dubokih hemangioma naraste do između 0,5 i 5 centimetara u promjeru, iako ponekad mogu narasti i mnogo veći. Više od polovice hemangioma pojavljuje se na glavi i vratu. Ponekad se hemangiomi razviju u drugim organima, kao primjerice jetri (vidi Hemangiomi jetre).

Infantilni hemangiomi ne uzrokuju bol, ali ponekad ulceriraju (stvara se rana) i krvare. Hemangiomi oko oka mogu narasti dovoljno veliki da ometaju vid što može dovesti do trajnog gubitka vida ako se ne uklone. Hemangiomi također mogu uzrokovati opstrukciju nosa ili grla što može otežati disanje.

Liječnici mogu utvrditi blokira li hemangiom nos ili grlo ili neku drugu važnu strukturu pomoću magnetske rezonancije (MR).

Infantilni se hemangiomi tipično potpuno smanje do djetetove desete godine života. Obzirom da infantilni hemangiomi obično prolaze sami od sebe, liječnici ih možda neće liječiti u trenutku kada se pojave, osim u slučaju brzog rasta, ako ometaju vid ili disanje, ulceriraju ili uzrokuju kozmetičke smetnje.

Ako je potrebno liječenje infantilnih hemangioma, liječnici mogu propisati kortikosteroide koji se primjenjuju na kožu, injiciraju ili uzimaju na usta; laserske tretmane; ili propranolol koji se nanosi na kožu ili uzima na usta. Ulcerirani hemangiomi tretiraju se kompresama, lijekovima koji se nanose na ranu i oblogama. Kirurško uklanjanje se obično ne preporuča jer velika većina hemangioma nestaje sama od sebe i ne uzrokuje stvaranje znatnijih ožiljaka. U starije djece kojima se hemangiom maksimalno smanjio operacija može poboljšati izgled kože.

"Cherry" angiomi

"Cherry" angiomi su vrlo česti u odraslih osoba. Obično se pojavljuju na trupu u obliku uzdignutih izraslina građenih od crvenih krvnih žila te ih može biti od nekolicine do više desetaka.

"Cherry" angiomi su bezopasni. Liječnik ih može ukloniti električnom iglom ili skalpelom ako uzrokuju smetnje.