Pregled poremećaja hranjenja

Autori: Evelyn Attia, MD
B. Timothy Walsh, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Paula Marinović, dr. med.

Poremećaji hranjenja uključuju poremećaj hranjenja u užem smislu ili neko ponašanje koje se odnosi na jelo, uključujući:

  • Promjene u tome što i koliko osoba jede

  • Mjere koje ljudi poduzimaju kako bi spriječili apsorpciju hrane (na primjer, povraćanje ili uzimanje laksativa)

Da bi se neuobičajeno ponašanje u hranjenju smatralo poremećajem, ono mora trajati neko određeno vrijeme i prouzročiti značajniju štetu fizičkom zdravlju osobe i / ili njezinoj sposobnosti funkcioniranja u školi ili na poslu ili negativno utjecati na interakciju osobe s drugima.

Poremećaji hranjenja uključuju:

Anorexia nervosa karakterizirana je neumornim traganjem za mršavošću uz iskrivljenu sliku vlastitog tijela, ekstremni strah od pretilosti i ograničavanje unosa hrane, što dovodi do značajnog sniženja tjelesne mase. Osobe koje boluju od anorexie nervose ograničavaju unos hrane, ali također se mogu i prejedati, a zatim kompenzirati prejedanje pročišćavanjem (povraćanjem ili laksativima). Osobe s ovim poremećajem mogu ograničiti unos hrane toliko da značajno ugroze vlastito zdravlje. Iako riječ anoreksija znači gubitak apetita, osobe oboljele od anoreksije ne gube apetit dok ne postanu vrlo mršave.

Poremećaj izbjegavanja/restrikcije unosa hrane karakterizira jedenje vrlo malo hrane i / ili izbjegavanje određene hrane bez zabrinutosti za oblik tijela ili tjelesnu masu koja je tipična za osobe s anoreksijom ili bulimijom. Osobe s ovim poremećajem su izuzetno izbirljive u pogledu vrste hrane koju konzumiraju, pa tako primjerice, izbjegavaju namirnice određene boje, konzistencije ili mirisa. Kod nekih osoba je prisutan strah od mogućih štetnih posljedica konzumacije hrane kao što je gušenje ili povraćanje.

Poremećaj prejedanja karakterizira jedenje neobično velike količine hrane - mnogo više nego što bi prosječna osoba pojela u sličnim okolnostima. Osobe s ovim poremećajem osjećaju gubitak kontrole tijekom i nakon prejedanja. Nakon prejedanja ne slijedi čišćenje niti neki drugi pokušaji da se kompenzira višak hrane koja se konzumirala.

Bulimia nervosa je karakterizirana ponavljajućim epizodama jedenja velike količine hrane, nakon čega slijedi kompenzacija za višak konzumirane hrane, najčešće u vidu povraćanja ili uzimanja laksativa.

Pika je karakterizirana redovitim jedenjem stvari koje nisu jestive.

Poremećaj regurgitacije hrane karakterizira regurgitacija netom pojedene hrane.

Poremećaji hranjenja češći su među ženama, osobito mlađe životne dobi, nego među muškarcima.