Preventivni posjeti zdravstvenoj skrbi u adolescenata

Autor: Deborah M. Consolini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mario Mašić, dr. med.

Godišnji posjeti liječniku (također zvani posjeti zdravog djeteta) pružaju priliku liječniku i drugom zdravstvenom osoblju praćenje fizičkog razvoja i spolnog dozrijevanja (pubertet), kao i mogućnost savjetovanja. Godišnji posjeti zdravstvene skrbi za adolescente počinju u dobi od 11 godina i traju do dobi od 21 godine.

Rutinska zdravstvena zaštita također uključuje pregled kalendara cijepljenja i primjenu preporučenih cjepiva ( vidi: Raspored cijepljenja u djetinjstvu).

Liječnici također mogu poticati aktivnosti kao što su sudjelovanje u sportu, umjetnosti i društveno korisnom radu. Većina liječnika intervjuira i ispituje adolescente nasamo, iako roditelji mogu biti pozvani da sudjeluju i razmjenjuju zabrinutosti, da dobiju vlastito savjetovanje na početku ili na kraju posjeta.

(Vidi Razvoj adolescenta i Problemi adolescencije.)

Pregled

Visina, masa i krvni tlak mjere se tijekom svake godišnje zdravstvene posjete. Liječnik tada obavlja kompletan fizički pregled. Kada djeca postanu adolescenti, određena područja tijela zahtijevaju detaljniji pregled. Na primjer, pregled kože zbog akni, evaluacija stupnja spolnog razvoja, i pregled leđa u tragu za skoliozom su vrlo važni u adolescentnoj dobi.

Djevojkama se može predložiti pregled ginekologa koji će učiniti pregled male zdjelice i Papa test (Papanicolaou test) kada postanu seksualno aktivne. Liječnik će educirati mlade djevojke u važnosti samopregleda dojki.

U muških adolescenata važnost je ispitati postojanje testikularnih masa, kao i postojanje ingvinalnih hernija. Liječnik će educirati mlade adolescente o važnosti samopregleda testisa.

Probir

Razina kolesterola u krvi treba biti učinjena u sve djece između 9 i 11 godina, najmanje jednom i najmanje jednom u dobi između 17. i 21. godine života. Češće testiranje može se preporučiti pretilim adolescentima ili onima s obiteljskom anamnezom visokog kolesterola.

Testiranje tuberkuloze treba biti učinjeno u adolescenata koji su bili izloženi tuberkulozi, imaju člana obitelji koji je prebolio tuberkulozu, u djece čiji su roditelji doseljenici, nedavno su bili u zatvoru ili su doputovali iz zemlje gdje je tuberkuloza učestala.

Spolno aktivni adolescenti mogu biti testirani na učestale spolno prenosive bolesti (SPB). Liječnik radi probir na infekcije kao što su gonoreja i klamidija. Probir na infekciju virusom humane imunodeficijencije (HIV) može se raspraviti sa svim adolescentima i potiče se u adolescenata koji su seksualno aktivni i za one koji koriste injekcijske droge. Liječnik pregledava seksualno aktivne adolescentice zbog prekanceroznih promjena cerviksa (displazija cerviksa) kao i zbog mogućnosti trudnoće.

Većina rutinskih posjeta zdravstvenoj zaštiti uključuje psihosocijalni pregled i savjetovanje. Intervju uključuje pitanja vezana uz kućni okoliš, akademske planove, aktivnosti, hobije, uključivanje u rizična ponašanja, i emocionalno zdravlje. Savjetovanje se najčešće temelji na fizikalnom i psihosocijalnom razvoju, zdravim stilovima života i prevenciji ozljeda.

Sigurnost

S adolescentima se raspravlja o prevenciji ozljeda. Savjetovanje obično uključuje širok raspon tema kao što su

Prehrana i tjelovježba

Prekomjerna tjelesna masa i pretilost su učestali u SAD-u i vežu uz bolesti krvožilnog sustava i dijabetesa tip 2 (ranije znanog kao ne–inzulin-ovisni dijabetes). Da bi se suzbio rizik od pretilosti, roditelji bi trebali nastaviti s pružanjem zdravog izbora hrane i ograničavanjem unosa nezdrave hrane. Gazirana pića i prekomjerno pijenje voćnog soka glavni su čimbenici rizika pretilosti.

Neaktivnost je izravno povezana s pretilošću. Roditelji bi trebali pokušati ograničiti količinu vremena koje njihov adolescent provodi gledajući televiziju, igrajući video igre ili u provođenju vremena za računalom bez obrazovnog značaja. Sudjelovanje u sportu i tjelesnoj aktivnosti treba i dalje poticati u dobi adolescenta.