Sindrom levatora

Autor: Parswa Ansari, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Filip Brusić, dr. med.

Sindrom levatora je sporadična bol u rektumu uzrokovana grčenjem mišića u blizini anusa (mišić levator ani).

  • Uzrok spazma mišića u blizini anusa općenito nije poznat.

  • Bol može biti kratka ili trajati nekoliko sati.

  • Dijagnoza se temelji na pregledu.

  • Liječenje uključuje sredstva za ublažavanje bolova i sitz (sjedeće) kupke i ponekad fizikalnu terapiju.

Rektum je dio crijeva koji se nalazi prije anusa. U rektumu se stolica zadržava prije izbacivanja iz crijeva kroz anus. Anus je otvor na kraju probavnog sustava kroz koji se stolica izbacuje iz tijela. (Vidi također Pregled anusa i rektuma.)

Probavni sustav
 

Proctalgia fugax je kratkotrajna bol u rektumu. Kokcidinia je bol u blizini trtične kosti (trtica). Oba poremećaja su oblici sindroma levatora.

Nije poznato zašto se mišić levator ani grči. Mišićni spazam uzrokuje bol koja obično nije povezana s defekacijom. Bol obično traje manje od 20 minuta. Bol koja se javlja može biti kratka i intenzivna ili se javlja kao nejasna bol visoko u rektumu. Može se dogoditi spontano ili tijekom sjedenja, a može i probuditi osobu iz sna. Može se činiti kao da će se bol ublažiti prolaskom plina ili stolice. U teškim slučajevima bol može trajati više sati i može se često ponavljati. Pacijent je u nekim slučajevima podvrgnut različitim neuspješnim operacijama rektuma u pokušaju da se ublaže ovi simptomi.

Dijagnoza

  • Pregled liječnika

Liječnik obavlja fizikalni pregled kako bi se isključila druga bolna stanja rektuma (poput tromboziranih hemoroida, fisura, ili apscesa). Liječnički pregled je često normalan, ali mišić može biti nježan ili zategnut. Povremeno je bol uzrokovana poremećajima donjeg dijela leđa ili prostate.

Liječenje

  • Lijekovi za ublažavanje boli i sitz (sjedeće) kupke

  • Fizikalna terapija zdjelice

Liječnik objašnjava da ovo stanje nije teško niti opasno po život. Epizoda može biti olakšana prolaskom plina ili stolice ili blagim sredstvom za ublažavanje boli (kao što je aspirin). Događaj se također može ublažiti namakanjem anusa u toplu (ne vruću) vodu u takozvanoj sitz kupki. Namakanje se provodi čučanjem ili sjedenjem od 10 do 15 minuta u djelomično ispunjenoj kadi ili posudi napunjenoj s toplom vodom stavljenom na WC školjku ili komodu.

Kada su simptomi sindroma levatora intenzivniji, pacijenti se mogu podvrgnuti fizikalnoj terapiji zdjelice.