blefaritis

Autor: James Garrity, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Ivan Jerković, dr. med.

Blefaritis je upala rubova vjeđa, moguće s zadebljalim ljuskama, koricama, plitkim čirevima, ili crvenilom i oticanjem na rubovima vjeđa.

  • Upala je uzrokovana određenim infekcijama, alergijskim reakcijama i nekim kožnim stanjima.

  • Vjeđe postanu nadražene, crvene, otečene uz osjećaj gorenja ili svrbeži.

  • Dijagnoza se obično temelji na simptomima i izgledu vjeđa.

  • Liječena su sva stanja koja prate ovaj problem, a ponekad se daju i antibiotske masti ili kapi, antivirusne tablete, kortikosteroidna mast, umjetne suze ili kombinacija.

Uzroci blefaritisa

Poremećaji koji mogu uzrokovati blefaritis uključuju bakterijsku (obično stafilokoknu) infekciju vjeđa ili kanale dubljih žlijezda koje se otvaraju na rubovima vjeđa, određene virusne infekcije (obično herpes simplex) i alergijske reakcije (na pelud ili ponekad na kapi za oči).

Stanja kože kao što su: seboreični dermatitis, rosacea, i atopijski dermatitis (ekcem) djeluju na lice uključujući i vjeđe, što dovodi do upale i blefaritisa.

Još jedan uzrok je upaljena, blokirana uljna žlijezda na rubu vjeđa (nazvana disfunkcija meibomskih žlijezda), koja može biti uzrokovana rosaceom.

Kapi za oči mogu izazvati alergijske reakcije koje uzrokuju blefaritis (alergijski blefitis koji se naziva kontaktna osjetljivost).

Ponekad upala nema poznatog uzroka.

Simptomi blefaritisa

Blefaritis može uzrokovati osjećaj stranog tijela u oku. Oči i vjeđe mogu svrbiti i peći, a rubovi vjeđa mogu postati crveni. Oči mogu postati "vodene" i osjetljive na jaku svjetlost.

U nekim tipovima blefaritisa, kao što su oni uzrokovani bakterijskim infekcijama, vjeđe mogu naoteći, a neke trepavice mogu postati bijele ili čak ispasti. Ova vrsta blefaritisa je obično akutna. Ponekad se u vrećicama na dnu trepavica razvijaju mali apscesi koji sadrže gnoj (pustule) i na kraju formiraju plitke čireve (ulcerativni blefaritis). Može se formirati kora i čvrsto se zalijepiti za rubove vjeđa. Kada se korica ukloni, površina može krvariti. Tijekom spavanja izlučevine se suše i učvršćuju vjeđe zajedno.

Kod nekih vrsta blefaritisa, kao što su oni koje uzrokuju blokirane žlijezde koje proizvode uljnu komponentu suza (meibomove), žlijezde se zatvaraju tvrdim, voskastim naslagama. Ova vrsta blefaritisa može biti kronična. Pacijenti često imaju seborični dermatitis ili rosaceu i razvijaju hordeolume ili ječmence (ciste trepavica).

Neki bolesnici s blefaritisom imaju suhe oči.

Većina vrsta blefaritisa ima tendenciju ponavljanja i tvrdoglavo se odupire liječenju. Blefaritis je nezgodan i neprivlačan, ali obično ne oštećuje rožnicu ili dovodi do gubitka vida. Povremeno, ulcerativni blefaritis može dovesti do gubitka trepavica, ožiljaka na rubovima vjeđa i, rijetko, čak i upale koje pogađaju rožnicu.

Dijagnoza blefaritisa

  • Simptomi i liječnički pregled

Dijagnoza blefaritisa obično se temelji na simptomima i izgledu vjeđa. Liječnik može koristiti biomikroskop zbog detaljnijeg pregleda vjeđa. Povremeno se uzme uzorak materijala s rubova vjeđa i uzgaja se kako bi se identificirala vrsta bakterija koje uzrokuju infekciju te odredi koliko je osjetljiva na uobičajene antibiotike.

Liječenje blefaritisa

  • Potporne mjere (na primjer, kompresije, čišćenje očnih vjeđa)

  • Liječenje uzroka

Određeni tretmani mogu pomoći umanjiti simptome kao što je iritacija. Umjetne suze korištene tijekom dana i maziva koja se nanose noću mogu pomoći. Simptomi se također mogu ublažiti mokrim oblozima, tipično hladnim za alergijski ili kontaktni senzibilni blefaritis i toplim za sve ostale uzroke blefaritisa. Povremeno se, ako su ove mjere neučinkovite, koristi kortikosteroidna mast.

Problem koji uzrokuje blefaritis se liječi kada je to moguće. Na primjer, kapi za oči za koje se sumnja da uzrokuju alergijski kontaktni blefaritis mogu se prestati koristiti.

Za liječenjeulcerativnog blefaritisa uzrokovanog bakterijama, liječnik može propisati antibiotsku mast ili kapi, kao što su bacitracin plus polimiksin B, gentamicin, eritromicin ili sulfacetamid, ili antibiotik u usta (kao što je doksiciklin).

Viralni blefaritis se liječi antivirusnim tabletama (kao što je valaciklovir) koje su učinkovite protiv herpes simplexa, što je uobičajeni uzrok.

Za blefaritisom uzrokovani seboreični dermatitis, liječenje obično uključuje održavanje vjeđa nježnim ribanjem rubova vjeđa dvaput dnevno krpom za pranje ili pamučnom blazinicom namočenom u razrijeđenu otopinu dječjeg šampona (2 ili 3 kapi u ½ šalice tople vode). Kada je seboreični dermatitis uzrok blefaritisu, lice i vlasište također moraju biti liječeni. Ponekad pomažu punktalni čepovi (umetci koji blokiraju punktum ili suzni odvod i tako smanjuju odvod suza).

Za disfunkciju meibomovih žlijezda, topli oblozi mogu pomoći da ulje otječe iz meibomiskih uljnih žlijezda i ublažava upalu, olakšavajući osjećaj svrbeži i osjećaj pečenja. Masaža vjeđa može pomoći u oslobađanju ulja iz meibomovih žlijezda koje pomažu obložiti očnu površinu. Rosacea koji uzrokuje disfunkciju meibomovih žlijezda također se treba liječiti.