Insuficijencija vrata maternice

Autor: Antonette T. Dulay, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Cervikalna insuficijencija je bezbolno otvaranje vrata maternice što rezultira porođajem djeteta tijekom drugog tromjesečja trudnoće.

  • Poremećaji vezivnog tkiva koji su prisutni pri rođenju i ozljede mogu učiniti tkiva cerviksa slabima.

  • Kada je vrat maternice slab, dijete se može prerano roditi.

  • Cervikalna insuficijencija se utvrđuje tek nakon trudnoće.

  • Kako bi spriječili rani porođaj, liječnici mogu šavom zatvoriti vrat maternice (serklaža).

Komplikacije trudnoće, kao što je insuficijencija vrata maternice, su problemi koji se javljaju samo tijekom trudnoće. Mogu utjecati na ženu, fetus ili oboje i mogu se pojaviti u različito vrijeme tijekom trudnoće. Međutim, većina komplikacija u trudnoći može se učinkovito liječiti.

Normalno, cerviks (donji dio maternice) se širi samo kada počinje porođaj, kao odgovor na kontrakcije maternice. Međutim, kod nekih žena tkiva cerviksa su slaba. Iz nepoznatih razloga, cerviks se može otvoriti (proširiti) mnogo prije termina. Kao rezultat toga, beba može biti rođena prerano.

Ako žena ima cervikalnu insuficijenciju, vjerojatno će je imati u kasnijim trudnoćama.

Uzroci

Što uzrokuje slabost vrata maternice nije dobro shvaćeno. Obično se ne može identificirati nikakav specifičan uzrok.

Sljedeće može povećati rizik od slabosti cerviksa:

Cerviks se može ozlijediti tijekom prethodnog porođaja. Ozljeda može nastati i kada se veliki dio tkiva ukloni iz cerviksa tijekom biopsije (biopsija konusa) ili kada se koriste instrumenti za širenje vrata maternice (što se može dogoditi tijekom dilatacije i kiretaže, ili D & C)

Većina žena s cervikalnom insuficijencijom nema niti jedno od gore navedenih stanja.

Simptomi

Mnoge žene nemaju nikakvih simptoma dok ne započne prijevremeni porođaj. Druge žene imaju simptome ranije. Ovi simptomi mogu uključivati pritisak u vagini, vaginalno krvarenje ili točkasto krvarenje, tupe bolove u trbuhu ili donjem dijelu leđa i vaginalni iscjedak.

Dijagnoza

  • Ultrazvuk

Oštećenje vrata maternice se obično ne otkrije sve dok žena ne rodi dijete prijevremeno. Posumnja se kada je žena imala prethodni pobačaj u drugom tromjesečju.

Kada liječnici obavljaju rutinske preglede tijekom trudnoće, mogu posumnjati na insuficijenciju cerviksa jer je vrat maternice prerano proširen.

Ako se sumnja na insuficijenciju cerviksa, radi se ultrazvuk s ručnim uređajem koji se umeće u vaginu (tzv. transvaginalni ultrazvuk). Nalazi tijekom ultrazvučnog pregleda mogu ukazati na cervikalnu insuficijenciju. Primjerice, ako ultrazvuk pokazuje da žena ima kratak vrat maternice, osobito žena koja je pod rizikom od cervikalne insuficijencije, liječnici mogu pomno pratiti hoće li se javiti znakovi prijevremenog porođaja.

Liječenje

  • Šivanje oko ili kroz vrat maternice kako bi se spriječilo prerano otvaranje

Liječnici mogu postaviti šavove oko ili kroz vrat maternice kako bi spriječili prerano otvaranje. Ovaj postupak se naziva cervikalna serklaža.

Cervikalna serklaža se izvodi tijekom prvog tromjesečja ako je rizik od cervikalne insuficijencije visok, kao što je kod žena koje su imale prethodne pobačaje u drugom tromjesečju. Serklaža se može postaviti prije 24 tjedna ako liječnici ne znaju što se dogodilo u prethodnim trudnoćama, ali sumnjaju da je žena imala problema i ako žena ima kratak vrat maternice.

Prije cervikalne serklaže, ženi se daje opća anestezija ili regionalna anestezija. Tada liječnici obično uvode instrumente u vaginu kako bi postavili šavove. Šavovi se obično uklanjaju prije porođaja. Povremeno se ostavljaju na mjestu, a radi se carski rez.

Ako se sumnja na prijevremeni porođaj nakon 22 do 23 tjedna trudnoće, liječnici mogu propisati kortikosteroide (kako bi pomogli sazrijevanju fetalnih pluća) i modificirano mirovanje (modificirana aktivnost). Modificirano mirovanje znači da bi žene trebale izbjegavati stajanje većinu dana.