Kienböckova bolest

Autor: David R. Steinberg, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Nino Zahirović, dr. med.

Kienböckova bolest je smrt kostiju zbog smanjene opskrbe krvlju (osteonekroza) koji utječu na lunatnu kost u ruci.

(Vidi također Pregled poremećaja ruku.)

Mjesečeva kost je jedna od karpalnih kostiju ručnog zgloba.

Kienböckova bolest je relativno rijetka. Nije poznato zašto dolazi do smanjenja dotoka krvi u lunatnu kost. Ljudi se obično ne sjećaju da su ozlijeđeni. Najčešće se javlja u dominantnoj ruci muškaraca u dobi od 20 do 45 godina, obično kod radnika koji obavljaju teški fizički rad.

Simptomi

Simptomi Kienböckove bolesti obično počinju s boli u zglobovima koja počinje postupno u području lunatne kosti, koja se nalazi u sredini zgloba u bazi. Na kraju se na vrhu zgloba pojavljuje oteklina, koja može postati ukočena. Poremećaj se javlja u obje ruke kod 10% ljudi.

Dijagnoza

  • Testovi snimanja

Dijagnoza Kienböckove bolesti je moguća u ranoj fazi magnetska rezonancija (MRI) ili računalna tomografija (CT) i, ako je potrebno, kasnije potvrđuje rendgenski zraci.

Liječenje

  • kirurgija

Operacija se radi kako bi se smanjio pritisak na lunatnu kost, na primjer, produljenje ili skraćivanje kostiju koje se spajaju s lunatnom kosti. Alternativni kirurški tretmani se provode u pokušaju ponovnog uspostavljanja opskrbe krvi lunatnoj kosti (kao što je a koštani graft ili graft krvnih žila). Ako se lunatna kost sruši, kosti ručnog zgloba mogu biti uklonjene ili kirurški spojene zajedno (nazvane artrodezija) kao posljednje sredstvo za ublažavanje boli.

Pokušaji liječenja ove bolesti drugim metodama osim kirurškim nisu bili uspješni, no nošenje udlage može olakšati bol u vrlo blagim slučajevima.