Ozljede bubrega

Autor: Noel A. Armenakas, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Sven Šimunić, dr. med.

Bubrezi su najčešće ozlijeđeni organ mokraćnog sustava uslijed vanjske traume. Tupa sila uslijed sudara motornih vozila, padova ili sportskih ozljeda je uobičajeni uzrok ozljede mokraćnog sustava i genitalija. Prodiranje ozljeda bubrega može biti posljedica pucnjave ili ubodnih rana. Rijetko se mogu pojaviti ozljede tijekom dijagnostičkih testova, kao što je biopsija bubrega ili tijekom različitih vrsta postupaka, kao što su oni za bubrežne kamence, uključujući litotripsiju ekstrakorporalnim udarnim valovima, i obično su lakše. Slično tome, većina tupih ozljeda bubrega su lakše. Međutim, neke su ozbiljne. Ako se ne liječe ozbiljne tupe ili penetrirajuće ozljede bubrega, mogu nastati komplikacije, kao što su zatajenje bubrega ili potpuni gubitak bubrega, odgođeno krvarenje, infekcija i visoki krvni tlak.

Simptomi

Simptomi tupih ozljeda bubrega mogu uključivati krv u mokraći, bol i modrice u gornjem abdomenu ili u području između rebara i kuka (bokova), tragovi na koži u blizini bubrega koje stvara sigurnosni pojas, ili bol nastala prijelomima donjeg dijela rebra. Kada su ozljede bubrega teške, može doći do niskog krvnog tlaka (šoka) i anemije ako osoba izgubi značajnu količinu krvi.

Ozljede bubrega: blaže do teže

Ozbiljnost ozljeda bubrega uvelike varira. Kada je ozljeda manja, bubreg može biti samo natučen. Kada je ozljeda teža, bubreg može biti razderan ili puknut (laceriran), a urin i krv mogu curiti u okolno tkivo. Ponekad se stvara krvni ugrušak oko bubrega. Ako nastupi oštećenje krvnih žila bubrega dolazi do krvarenja, koje može biti obilno, što rezultira šokom ili smrću. Većina ozljeda bubrega rezultira nalazom krvi u urinu.

Dijagnoza

  • Test urina

  • Za ozbiljnije ozljede, kompjuterska tomografija

Slijed događaja koji su doveli do ozljede, simptomi koji su se pojavili i fizički pregled pomažu liječnicima da prepoznaju ozljede bubrega. Ispituje se uzorak urina na prisutnost krvi. Krv u urinu kod osobe s ozljedom trupa ukazuje na moguću ozljedu i bubrega. Krv može biti vidljiva golim okom (markohematurija) ili vidljiva samo mikroskopom (mikroskopska hematurija).

Kod penetrirajućih ozljeda, mjesto rane (bilo u gornjem ili srednjem dijelu trbuha, leđa ili boka) može pomoći liječnicima da odrede je li uključen bubreg.

Odrasli koji imaju blage simptome, bez abnormalno niskog krvnog tlaka i prisutnost krvi u mokraći koja je vidljiva samo mikroskopom, vjerojatno imaju lakšu ozljedu koja će sama zacijeliti. Daljnji testovi obično nisu potrebni. U djece i odraslih kod kojih liječnici sumnjaju na ozbiljniju ozljedu, potrebno je učiniti računalnu tomografiju (CT) sa radioneprozirnim kontrastnim sredstvom.

Liječenje

  • Za lakše ozljede, kontrola unosa tekućine i mirovanje

  • Za ozbiljnije ozljede, kontrola gubitka krvi i sprječavanje šoka

  • Kod nekih tupih i većine penetrirajućih ozljeda, kirurški popravak

Kod lakših ozljeda bubrega, pažljivi nadzor nad unosom tekućine i pošteda od aktivnosti često je jedini potreban tretman jer ove mjere dopuštaju da se bubreg sam oporavi. Za ozbiljnije ozljede, liječenje započinje postupcima za kontrolu gubitka krvi i sprječavanje šoka. Intravenski se daju tekućine, a ponekad i krvni preparati, kako bi se održao krvni tlak u normalnom rasponu i potaknula proizvodnja urina.

Samo ozbiljne tupe ozljede bubrega zahtijevaju kirurški popravak. Takve ozljede uključuje krvarenje iz bubrega koje se ne zaustavlja spontano, kada je bubreg okružen krvnim ugruškom koji se povećava, ili je nastalo oštećenje bubrežnih krvnih žila. Alternativno, neke od tih ozljeda mogu se liječiti arterijskom embolizacijom, zahvat tijekom kojeg liječnici uvode kateter kroz krvnu žilu u gornjem dijelu bedara te prolaze sve do bubrežne žile koja krvari. Kada je kateter na mjestu krvarenja, liječnici ubrizgavaju supstancu ili žičanu zavojnicu da blokiraju krvnu žilu i time zaustave krvarenje (embolizacija). Teške penetrirajuće ozljede također zahtijevaju kirurški popravak. Rijetko, ozlijeđeni bubreg treba ukloniti.

Većina ljudi se oporavi od čak i ozbiljnih ozljeda bubrega, pod uvjetom da se ozljede rano dijagnosticiraju i odmah liječe. Kronična bolest bubrega, kada se razvije, može zahtijevati doživotno liječenje. Ostale komplikacije bubrežnih ozljeda koje zahtijevaju liječenje uključuju odgođeno krvarenje, infekciju i visok krvni tlak.