Frakture stopala

Autor: Danielle Campagne, MD

Prijelomi stopala uključuju frakture prstiju i frakture srednjih kostiju stopala (metatarzalne frakture), dvije male okrugle kosti u podnožju velikog palca (frakture sesamoida), ili kosti na stražnjem dijelu stopala, uključujući i frakture pete kosti (Calcaneus).

  • Frakture stopala mogu biti uzrokovane padovima, uvijanjem ili izravnim udarcem stopala na tvrd predmet.

  • Frakture stopala uzrokuju znatne bolove, što se obično pogoršava stavljanjem težine na stopalo.

  • Liječnici obično trebaju rendgenske snimke kako bi dijagnosticirali prijelome stopala.

  • Liječenje ovisi o frakturi kostiju i vrsti prijeloma, ali obično uključuje udlagu ili cipelu ili čizmu posebno dizajniranu za zaštitu stopala.

(See also Overview of Fractures.)

Prijelomi stopala su česti. One mogu biti uzrokovane padovima, uvrtanjem ili izravnim udarcem stopala na tvrdi objekt.

Frakture stopala uzrokuju znatnu bol, koja se gotovo uvijek pogoršava pokušajem hodanja ili stavljanja težine na stopalo.

Dijagnoza

  • Obično x-zrake

(Vidi također Dijagnoza prijeloma.)

Dijagnoza prijeloma stopala obično zahtijeva rendgenske zrake, osim određenih fraktura prstiju. Rijetko je potrebna kompjutorizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI).

liječenje

  • Udlaga (onda ponekad cast) ili posebno dizajnirana cipela ili čizma

  • Često upute da ne stavljate težinu na stopalo neko vrijeme

  • Fizikalna terapija

Liječenje fraktura stopala ovisi o frakturi kostiju i vrsti prijeloma, ali obično uključuje stavljanje stopala i gležnja u udlagu (tada ponekad lijevano) ili posebno dizajniranu cipelu ili čizmu s otvorenim nožnim prstima, čičak trake i krute čičak. đon za zaštitu stopala od daljnjih ozljeda.

Ljudi su često upućeni da ne stavljaju nikakvu težinu na stopalo neko vrijeme. Koliko će dugo čekati ovisi o ozljedi i može potrajati nekoliko tjedana. Često liječnici potiču ljude da premjeste stopalo i gležanj čim to ne učini previše bolno.

Često je potrebna fizikalna terapija. Sastoji se od specifičnih vježbi za poboljšanje fleksibilnosti i kretanja zahvaćenog stopala i jačanje potpornih mišića.