Preuranjeno pucanje membrana (PROM)

Autor: Julie S. Moldenhauer, MD

Prijevremena ruptura membrane je curenje amnionske tekućine iz fetusa u bilo koje vrijeme prije porođaja.

 • Nakon pucanja membrana, rad često uslijedi.

 • Ako se porođaj ne započne u roku od 6 do 12 sati, povećava se rizik od infekcije kod žene i fetusa.

 • Ako je trudnoća 34 ili više tjedana, a pluća plodova zrela, trud se obično počinje umjetno (induciran).

 • Ako je trudnoća manja od 34 tjedna, a pluća plodova nisu dovoljno zrela, žena se obično hospitalizira, pomno prati i daju se kortikosteroidi kako bi pluća zrela i dala antibiotike za liječenje i prevenciju bilo koje infekcije koja bi mogla izazvati rad i / ili ili oštetiti fetus.

 • Ako je trudnoća manja od 32 tjedna, ženama se može dati magnezijev sulfat kako bi se smanjio rizik od cerebralne paralize.

Ruptura membrana obično se opisuje kao "razbijanje vode". Kada se membrane slome, tekućina u membranama oko fetusa (amnionska tekućina) istječe iz vagine. Protok varira od kapanja do izlivanja. Čim se membrane probuše, žena treba kontaktirati svog liječnika ili babicu.

Obično, membrane ispunjene tekućinom koje sadrže fetus puknu tijekom poroda. Ali povremeno u normalnim trudnoćama, membrane se raspadaju prije porođaja - preuranjena ruptura.

Prijevremena ruptura membrana može se pojaviti blizu datuma dospijeća (37 tjedana ili kasnije, kada se trudnoća smatra punom) ili ranije (to se naziva prijevremena prijevremena ruptura ako se dogodi prije 37 tjedana). Ako je ruptura prijevremena, isporuka je vjerojatno i preranoprijevremeni).

Bez obzira na to kada se dogodi prijevremena ruptura, povećava se rizik od problema kao što je

Infekcija maternice može uzrokovati vrućicu, teški ili smrdljivi vaginalni iscjedak ili bol u trbuhu.

Ako prijevremena ruptura rezultira prijevremenim porođajem, prerano novorođenče ima povećani rizik od sljedećeg:

 • Problemi s plućima

 • Krvarenje u mozgu

 • Možda smrt

Kada postoji krvarenje u mozgu, mozak se možda neće normalno razviti, uzrokujući probleme kao što je cerebralna paraliza.

Nakon rupture membrane, kontrakcije obično počinju u roku od 12 do 48 sati, kada je žena blizu, ali ne može započeti 4 dana ili dulje ako dođe do rupture prije 34 tjedna trudnoće.

Dijagnoza

 • Pregled vagine i vrata maternice pomoću spekuluma

Pomoću spekuluma za širenje zidova vagine, liječnik ili primalja pregledava vaginu i cerviks (donji dio maternice) kako bi potvrdili da su membrane pukle i procijenile koliko se vrat maternice otvorio (proširio).

Ako liječnici vide da plodna voda curi iz vagine, pretpostavljaju da su membrane pukle.

liječenje

 • Ako je trudnoća 34 tjedna ili više, obično se radi o umjetnom početku (indukcija) porođaja

 • Ako je trudnoća manja od 34 tjedna, obično odmorite, pažljivo pratite bolnicu, antibiotike, a ponekad i kortikosteroidi

 • Ako je trudnoća manja od 32 tjedna, obično magnezijev sulfat sprječava krvarenje u mozgu i probleme s razvojem mozga novorođenčeta

Liječnici moraju uravnotežiti rizik od infekcije u maternici i fetusu kada se porođaj kasni s problemima koji se mogu pojaviti kada je novorođenče prerano. Općenito, liječnik ili ovlaštena medicinska sestra:

Ponekad liječnici analiziraju uzorak amnionske tekućine kako bi utvrdili koliko su pluća zrela. The sample may be taken from the woman's vagina or by amniocentesis. U amniocentezi liječnik ubacuje iglu kroz stijenku abdomena u amnionsku tekućinu i povlači uzorak s membrana oko fetusa

Ako je fetus u teškim bolovima ili je maternica zaražena, obično se potiče rad i dijete se isporučuje bez obzira na duljinu trudnoće.

Ako rad treba odgoditi

Ako je trudnoća manja od 34 tjedna, trud je odgođen. Ženi se savjetuje da se odmori i što više ograniči svoje aktivnosti. Može biti hospitalizirana kako bi je mogli pomno pratiti. Njezina temperatura i puls obično se bilježe najmanje 3 puta dnevno. Povećanje temperature ili brzina pulsa može biti rani znak infekcije. Ako se infekcija razvije, trud je odmah induciran i beba je isporučena.

Antibiotici se započinju kada se potvrdi ruptura. Obično se antibiotici (kao što su eritromicin, ampicilin i amoksicilin) daju intravenozno, zatim usta nekoliko dana. Antibiotici odgađaju početak rada liječenjem infekcija koje mogu potaknuti rad, a smanjuju rizik od infekcije u novorođenčadi.

Ako se membrane raspadaju prije 34. tjedna trudnoće, kortikosteroidi se daju kako bi pluća zrela. Liječnici također mogu ženama dati kortikosteroide ako membrane puknu

 • Ako se membrane raspadaju između 34. i 37. tjedna trudnoće, liječnici mogu dati kortikosteroide ženama koje su izložene riziku od prijevremenog poroda, a ranije nisu primili kortikosteroide tijekom trudnoće.

 • Počevši od 23. tjedna trudnoće ako žena prijeti prijevremeni porođaj u roku od 7 dana

Ako je trudnoća manja od 32 tjedna, ženama se može dati intravenozno magnezijev sulfat. Čini se da ovaj lijek znatno smanjuje rizik od krvarenja u mozgu novorođenčeta i nastale probleme s razvojem mozga novorođenčeta, kao što je cerebralna paraliza.