Eritromelalgija

Autor: Koon K. Teo, MBBCh, PhD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Sanela Čičak dr. med.

Eritromelalgija je rijedak sindrom u kojem se male arterije (arteriole) kože povremeno šire, uzrokujući goruću bol, čineći kožu vrućom, i uzrokujući crvenilo nogu i, rjeđe, ruku.

Eritromelalgija je funkcionalna bolest perifernih arterija. Obično je uzrok eritromelalgije nepoznat. U takvim slučajevima, poremećaj se javlja kada je osoba u svojim dvadesetim ili starijim godinama. Rijetki nasljedni oblik eritromelalgije počinje pri rođenju ili tijekom djetinjstva.

Rijetko, poremećaj je povezan s upotrebom nekih lijekova, kao što su nifedipin (antihipertenziv) ili bromokriptin (lijek koji se koristi za liječenje). Parkinsonove bolesti).

Eritromelalgija se također javlja kod ljudi koji imaju

Eritromelalgija se obično razvija 2 do 3 godine prije nego što se dijagnosticira bolest koja ju uzrokuje.

Simptomi uključuju crvena, vruća stopala ili ruke uz goruću bol. Napadi obično izazivaju temperature okoliša iznad 84 °F (preko 29 °C). Simptomi mogu ostati blagi godinama ili mogu napredovati i postati potpuno onesposobljavajući.

Dijagnoza eritromelalgije temelji se na simptomima i povećanju temperature kože. Testovi, kao što je broj krvnih stanica, obično se rade kako bi se utvrdio uzrok. Genetičko testiranje može potvrditi dijagnozu nasljedne eritromelalgije kod osobe koja ima simptome u djetinjstvu. Oboljeli bi trebali ići na genetsko savjetovanje jer postoji 50% vjerojatnosti da će prenijeti poremećaj na svoju djecu.

Lliječenje

  • Izbjegavanje topline

  • Ublažavanje simptoma

Liječenje eritromelalgije uključuje izbjegavanje izlaganja toplini, odmaranje, podizanje nogu ili ruku i nanošenje hladnih obloga na noge ili ruke ili uranjanjem u hladnu vodu. Ove mjere ponekad ublažavaju simptome ili sprječavaju napade.

Ako se utvrdi osnovna bolest koja uzrokuje eritromelalgiju, liječenje te bolesti može ublažiti simptome. Ako se ne utvrdi uzrok bolesti, gabapentin može ublažiti simptome. Aspirin može biti koristan kada je temeljni uzrok mijeloproliferativni poremećaj.

Više informacija

  • Vascular Cures