Torakotomija

Autor: Rebecca Dezube, MD, MHS
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Torakotomija je operacija kod koje se otvara stijenka prsnog koša kako bi se pregledali organi koji se nalaze u prsnom košu, dobili uzorci tkiva za patohistološki pregled i liječile bolesti pluća, srca ili velikih arterija.

Torakotomija je veliki operativni zahvat i zato se izvodi rjeđe od drugih dijagnostičkih tehnika. Torakotomija se izvodi kada drugi dijagnostički postupci kao što su torakocenteza, bronhoskopija ili medijastinoskopija ne daju odgovarajuće informacije. Dijagnostički problem se riješi kod više od 90% bolesnika koji se podvrgnu ovoj operaciji jer se mjesto uzimanja uzorka može dobro vidjeti i odabrati i zbog toga što se mogu uzeti veliki uzorci tkiva.

Torakotomija se također često koristi i zbog liječenja (terapijska torakotomija). Primjerice, kada treba ukloniti kancerozno tkivo iz pluća, torakotomija omogućuje kirurgu da vidi i ukloni što je više moguće tumorskog tkiva.

Torakotomija zahtijeva opću anesteziju u operacijskoj dvorani. Napravi se rez na stijenci prsnog koša te se uzme više uzoraka plućnog tkiva za patohistološku analizu. Ako se uzorci moraju uzeti iz oba plućna krila, često se rasiječe prsna kost (sternum). Ako je potrebno, može se ukloniti dio (segment) pluća, plućni režanj (lobus) ili čitavo plućno krilo.

Torakalni dren se postavi u pleuralnu šupljinu i ostavi 24 do 48 sati nakon toga. Pacijent obično ostane u bolnici nekoliko dana. Komplikacije su infekcija, trajno krvarenje i stalno prodiranje zraka u pleuralni prostor (pneumotoraks).

(Vidi također Anamneza i fizikalni pregled za bolesti pluća i Dišni sustav.)