Malrotacija crijeva

Autor: William J. Cochran, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Antonia Jeličić Kadić, dr. med.

Malrotacija crijeva je potencijalno smrtonosno stanje u kojem se crijeva ne nalaza u svom uobičajenom položaju.

  • Uzrok ove mane nije u potpunosti poznat.

  • Tipični simptomi uključuju povraćanje, proljev, bol u trbuhu i nadutost.

  • Dijagnoza se temelji na rendgenskim snimanjima.

  • Malrotacija crijeva je hitan slučaj koji zahtijeva operaciju.

Malrotacija može uzrokovati zapreku prolaska crijevnog sadržaja. Budući da tanko crijevo nije fiksirano u položaju u kojem bi trebalo biti, može se slobodno okretati (volvulus) i tako prekinuti dovod krvi u crijeva. Nije poznato zašto se ova mana razvija.

Iako se malrotacija javlja kod dojenčadi, može se pojaviti i u ranom djetinjstvu ili u odrasloj dobi. Kod nekih osoba malrotacija se pronalazi slučajno tijekom dijagnostičke obrade zbog nekih drugih simptoma.

(Vidi također Pregled mana probavnog sustava.)

Simptomi

U dojenčadi sa malrotacijom crijeva malrotacijom može se naglo razviti povraćanje, proljev, bol u trbuhu i nadutost, a navedeni simptomi mogu biti povremeni i prolazni.

Ako, zbog volvlusa, dovod krvi u crijeva nije moguć, razvijaju se iznenadni, jaki bolovi i povraćanje.

Zeleno obojan povraćeni sadržaj znak je povraćanja žući, tekućine koja se stvara u jetri. S vremenom raste i opseg trbuha.

Dijagnoza

  • Rendgensko snimanje trbuha

  • Irigografija, rendgensko snimanje trbuha uz kontrastno sredstvo (barij)

Ako dijete povraća žuč, potrebno je odmah napraviti rendgenski snimak trbušne šupljine kako bi se otkrila moguća zapreka u prolasku crijevnog sadržaja. Rendgensko snimanje može se napraviti i nakon primjene kontrastnog sredstva (barija) u rektum dojenčadi (naziva se irigografija) ili nakon primjene kontrasta preko usta. Barij se na rendgenskim snimkama boji bijelo i ocrtava probavni sustav, pokazujući obrise i sluznicu jednjaka, želuca i tankog crijeva. Na ovaj način rendgensko snimanje uz kontrastno sredstvo (barij) može otkriti da li se donji dijelovi crijeva nalaze u pravilnom položaju.

Liječenje

  • Hitno kirurško liječenje

Liječenje malrotacije crijeva, uključujući intravensku primjenu tekućine i hitnu operaciju, mora započeti unutar nekoliko sati. Ako se ne liječi brzo, može doći do gubitka dijelova crijeva ili smrti.