Problemi s prehranom kod male djece

Autor: Stephen Brian Sulkes, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Matea Ćurković, dr. med.

Neki problemi s prehranom su zapravo problemi u ponašanju. Roditelji male djece su često zabrinuti jer je njihovo dijete izbirljivo, ne jede dovoljno ili jede previše, jede krivu hranu, odbija jesti određenu hranu ili se tijekom obroka neprikladno ponaša (npr. daje hranu kućnom ljubimcu, baca ili namjerno ispušta hranu). Većina problema s prehranom ne traje dovoljno dugo da bi mogli ometati rast i razvoj djeteta. Ljestvice visine mogu pomoći roditeljima ustanoviti je li brzina rasta njihovog djeteta uredna. Roditelji se trebaju posavjetovati s liječnikom ako njihovo dijete:

  • Neprestano izražava zabrinutost zbog svog izgleda ili težine

  • Mršavi

  • Počnite dobivati na težini brže nego inače

Poremećaji u prehrani, kao što su anoreksija i bulimia nervosa, obično se ne javljaju do adolescencije.

(Vidi također Pregled problema u ponašanju djece.)

Nejedenje

Smanjenje apetita, uzrokovano usporavanjem rasta, uobičajeno je kod djece u dobi od 1 godine. Problem s prehranom može se razviti ako roditelj prisiljava dijete da jede ili pokazuje previše brige o djetetovom apetitu ili prehrambenim navikama. U takvim okolnostima roditelji često nagovaraju i prijete, što može, u vidu dodatne pozornosti, nenamjerno nagraditi i tako pojačati djetetovu sklonost odbijanju jela. Neka djeca mogu na roditeljske pokušaje prisilnog hranjenja reagirati povraćanjem.

Smanjivanje napetosti i negativnih emocija koje okružuju dijete u vrijeme obroka može biti korisno. Emocionalne scene mogu se izbjeći stavljanjem hrane ispred djeteta i uklanjanjem 20 do 30 minuta kasnije bez komentara. Djetetu treba omogućiti da odabere hranu koja se nudi u vrijeme obroka i imati isplanirane međuobroke ujutro i poslijepodne. Hranu i piće koje nije voda, treba ograničiti samo na planirano vrijeme obroka. Maloj djeci treba ponuditi 3 obroka i 2 do 3 međuobroka svaki dan. Obroci trebaju biti u isto vrijeme kada jedu i drugi članovi obitelji. Treba izbjegavati ometanje poput televizije ili kućnih ljubimaca. Sjedenje za stolom je poželjno. Dijete bi trebalo sudjelovati u čišćenju bilo koje hrane koja se baca ili namjerno ispušta na pod. Korištenje ovih tehnika uravnotežuje djetetov apetit, količinu pojedene hrane i prehrambene potrebe.

Prejedanje

Prejedanje može biti uzrokovano različitim čimbenicima. Prejedanje može dovesti do pretilosti u djetinjstvu. Masne stanice, jednom kad nastanu, ostaju cijeli život. Zbog toga gojazna djeca imaju veću šansu za razvijanje pretilosti u odrasloj dobi od djece normalne težine. Budući da pretilost u dječjoj dobi uzrokuje pretilost u odrasloj dobi, treba je pravovremeno spriječiti i/ili liječiti.