Lihen planus

Autor: Shinjita Das, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Iva Bešlić, dr. med.

Lihen planus, bolest praćena svrbežom koja često recidivira, počinje kao osip malih, odvojenih, crvenih ili ljubičastih papula koje se potom spoje i postaju grubi, ljuskavi plakovi.

 • Uzrok može biti reakcija na određene lijekove ili infektivne mikroorganizme.

 • Tipični simptomi su osip praćen svrbežom, kojeg čine crvene ili ljubičaste papule koje se spajaju u ljuskave plakove koji se pojavljuju na različitim dijelovima tijela, i ponekad u usnoj šupljini i na genitalnoj regiji.

 • Ova bolest može trajati dulje od 1 godine i može recidivirati.

 • Lijekove koji mogu uzrokovati lihen planus treba izbjegavati.

 • Lihen planus obično nestaje bez liječenja, ali simptomi se mogu liječiti kortikosteroidima, izlaganjem ultraljubičastom svjetlu ili tekućinom za usta koja sadrži lidokain.

Uzrok lihen planusa nije poznat, ali može biti reakcija imunološkog sustava na različite lijekove (osobito beta-blokatore, nesteroidne protuupalne lijekove [NSAID], inhibitore angiotenzin-konvertirajućeg enzima [ACE], sulfonilureje, antimalarijski lijekovi, penicilamine i tiazide). Sam poremećaj nije zarazan. Bolest se može pojaviti kod osoba s hepatitisom B ili hepatitisom C (vidi tablicu Virusi hepatitisa) ili onih koji imaju određene probleme s jetrom.

Simptomi

Osip kod lihen planusa gotovo je uvijek praćen osjećajem svrbeža, ponekad jako intenzivnim. Papule su obično ljubičaste i imaju kutne granice. Kada je svjetlost usmjerena prema papulama sa strane, one pokazuju osebujan sjaj. Nove papule mogu se pojaviti gdje god dođe do grebanja ili do blage ozljede kože. Ponekad zaostaje tamna promjena na koži nakon što osip nestane (nazvan hiperpigmentacija).

Obično je osip ravnomjerno raspoređen na obje strane tijela - najčešće na prsištu, na unutarnjim stranama ručnog zgloba, na nogama i na genitalnom području. Lice je rjeđe zahvaćeno. Na nogama, osip može postati znatan, gust i ljuskav. Osip ponekad rezultira mjestimičnom ćelavošću u vlasištu. Lihen planus nije čest među djecom.

Polovica bolesnika koji obole od lihen planusa, razviju ga i u usnoj šupljini. Lihen planus u ustima obično rezultira čipkastom, plavičastom bijelom mrljom koja se formira u linijama i granama (zvane Wickhamove strije). Ova mrlja u usnoj šuljini obilno ne boli i osoba obično ne zna da ona postoji. Ponekad se u ustima pojavljuju bolne rane koje onemogućuju jedenje i pijenje.

Lihen planus zahvaća i nokte u do 10% slučajeva. Neke osobe mogu imati samo blage simptome poput diskoloracije, stanjivanja noktiju i stvaranje nokatnog grebena. Drugi bolesnici mogu potpuno izgubiti nokte i imati ožiljke od kutikule u podnožju nokta (nabor nokta) do kože ispod nokta (ležište nokta).

Dijagnoza

 • Liječnička procjena

 • Biopsija kože

Liječnici postavljaju dijagnozu lihen planusa na temelju tipičnog izgleda osipa i njegove pojave na tijelu. Međutim, s obzirom da mnogi drugi poremećaji mogu izgledati kao lihen planus (poput eritematoznog lupusa na tijelu i kandidijaze ili leukoplakije u ustima), liječnici obično učine biopsiju (pregled tkiva pod mikroskopom).

Jednom dijagnosticiran, liječnici mogu učiniti idruge testove funkcije jetre i laboratorijske testove za infekciju hepatitisom.

Prognoza

Lihen planus obično nestane sam nakon 1 ili 2 godine, iako ponekad traje i dulje, pogotovo kad je zahvaćena usna šupljina. Simptomi se vraćaju u oko 20% bolesnika. Tijekom izbijanja osipa može biti potrebno produljeno liječenje. Međutim, između recidiva bolesti nije potrebno liječenje.

Osobe s promjenama u usnoj šupljini imaju malo povećan rizik od karcinoma usne šupljine, ali osip na koži ne postaje kancerogen. Promjene u usnoj šupljini obično traju cijeli život.

Lihen planus u vagini može biti kroničan i težak za liječenje, što smanjuje kvalitetu života i može uzrokovati ožiljke.

Liječenje

 • Mjere ublažavanja svrbeža

 • Injekcije kortikosteroida, tablete ili losioni

 • Fototerapija

 • Mjere za ublažavanje boli u ustima

Osobe koje nemaju simptome ne zahtijevaju liječenje. Lijekove koji mogu uzrokovati lihen planus treba izbjegavati.

Lihen planus na koži

Standardno liječenje se koristi za ublaživanje svrbeža (vidiliječenje svrbeža).

Kortikosteroidi se mogu injektirati u plakove, nanositi na kožu ili uzimati na usta, ponekad u kombinaciji i s drugim lijekovima, poput acitretina, grizeofulvina ili ciklosporina.

Fototerapija (izlaganje ultraljubičastom svjetlu), ponekad u kombinaciji s upotrebom psoralena (lijekova koji čine kožu osjetljivijom na djelovanje ultraljubičastog svjetla) također može biti korisna ( vidi: Fototerapija: Korištenje ultraljubičastog svjetla za liječenje poremećaja kože). Kombinacija ultraljubičaste svjetlosti sa psoralenima naziva se PUVA (psoralen i ultraljubičasto svjetlo A). Uporaba uskog snopa ultraljubičastog B svjetla naziva se uskopojasna ultraljubičasta svjetlost B (NBUVB).

Apremilast je lijek koji se uzima na usta i proučavan je kao terapijska opcija za žene koje imaju lihen planus u vagini.

Lihen planus u usnoj šupljini

Za bolne rane u ustima, voda za usta koja sadrži lidokain, anestetik, može se koristiti prije obroka kako bi se stvorio premaz za ubijanje boli. Lidokainska sredstva za ispiranje usta ne smiju se koristiti češće od propisanog.

Takrolimus mast ili kortikosteroidna vodica za ispiranje usta, injekcije ili tablete također mogu pomoći kod liječenja rana u ustima.

Dapson, koji se uzima na usta ili ciklosporin na usta ili ispiranje samih usta također može pomoći.