Stafilokokno trovanje hranom

Autor: The Manual's Editorial Staff
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Dario Hegediš, dr. med.

Što je stafilokokno trovanje hranom?

Trovanje hranom je zdravstveno stanje nastalo konzumacijom hrane od koje ste dobili proljev i/ili povraćate. Stafilokoki su vrsta bakterija (klica). Dakle, stafilokokno trovanje hranom je trovanje uzrokovano konzumacijom hrane koja u sebi sadrži stafilokoke. Bakterije proizvode razne toksine (otrove). Upravo su ti toksini ono što izaziva pojavu simptoma bolesti, a ne same bakterije.

Ostale vrste bakterija također mogu uzrokovati trovanje hranom. Primjerice, trovanje hranom uzrokuje bakterija koja se naziva klostridija (Clostridium)

Hrana putem koje se možete zaraziti stafilokokom može imati normalan miris i okus. Mnoge namirnice mogu dovesti do stafilokoknog trovanja hranom, osobito one koje su:

  • Nedovoljno termički obrađene (kuhanje, pirjanje, pečenje itd.)

  • Odstajale na sobnoj temperaturi koja pogoduje razvoju bakterija

  • U dodiru s osobom koja ima stafilokoknu infekciju kože

Trovanje hranom vrlo nalikuje gastroenteritisu. Razlika je u tome što kod gastroenteritisa bakterije unesene hranom rastu u vašim crijevima i izazivaju simptome bolesti. Te bakterije ne stvaraju toksine.

Koji su simptomi stafilokoknog trovanja hranom?

Simptomi obično počinju naglo, 2 do 8 sati nakon konzumacije kontaminirane hrane i uključuju:

  • Izraženu mučninu u želucu

  • Povraćanje

  • Grčeve u trbuhu

  • Proljev

Simptomi obično traju oko 12 sati. Nestaju jednako brzo kao što su i počeli. Međutim, ako ne unosite dovoljne količine tekućine, možete još neko vrijeme osjećati slabost.

Stafilokokno trovanje hranom može biti opasno po život, posebice za bebe i malu djecu te starije osobe i osobe s kroničnim (dugotrajnim) bolestima.

Kako liječnik može prepoznati imam li stafilokokno trovanje hranom?

Liječnik može posumnjati na stafilokokno trovanje hranom temeljem vaših simptoma, a posebno ako su se oni javili i kod drugih ljudi koji su konzumirali istu vrstu hrane kao i vi. Liječniku obično neće trebati posebni testovi, premda se ponekad ostaci hrane koju ste konzumirali mogu testirati na stafilokokne bakterije.

Kako će vaš liječnik liječiti stafilokokno trovanje hranom?

Liječnik će vam preporučiti:

  • Pojačan unos tekućine

Ako imate jače izražene simptome i vaše stanje je teže narušeno, liječnik može dati:

  • Lijek protiv mučnine i povraćanja

  • Tekućinu putem vene (intravenski)

Lijek koji se daje protiv mučnine i povraćanja obično se primjenjuje u obliku čepića ili injekcije. Čepić (supozitorij) je raspadljiva tableta koja se stavlja u završno crijevo kroz čmar.

Kako mogu spriječiti stafilokokno trovanje hrane?

Pripremajte i čuvajte hranu na pravilan i siguran način:

  • Ne pripremajte hranu ako imate infekciju kože

  • Jedite svježe pripremljenu hranu

  • Hranu kuhajte ili pecite dovoljno dugo, kako bi se postigle visoke temperature

  • Hranu koja vam ostane pohranite u hladnjak

  • Hranu koju ste pripremili nemojte ostavljati da stoji na sobnoj temperaturi.