Generalizirani anksiozni poremećaj (GAP) u djece

Autor: Josephine Elia, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Matea Ćurković, dr. med.

Generalizirani anksiozni poremećaj uključuje pretjeranu, upornu nervozu, zabrinutost i strah od različitih aktivnosti ili događaja.

  • Zbog svojih briga, djeca s generaliziranim anksioznim poremećajem imaju problema s pozornošću te mogu biti nemirna i razdražljiva.

  • Liječnici dijagnosticiraju generalizirani anksiozni poremećaj na temelju karakterističnih simptoma koji traju 6 mjeseci ili duže.

  • Naučiti dijete kako se opustiti često je najbolji lijek, ali ponekad je potreban i lijek za smanjenje tjeskobe.

(Vidi također Pregled anksioznih poremećaja kod djece i adolescenata i Generalizirani anksiozni poremećaj u odraslih.)

Simptomi

Kod djece s generaliziranim anksioznim poremećajem brige su općenite i obuhvaćaju mnoge stvari i aktivnosti, a ne samo jednu stvar poput udaljavanja od majke (kao u separacijske anksioznosti). Kontroliranje zabrinutosti je teško. Stres pogoršava tjeskobu.

Takva djeca često imaju poteškoće s usmjeravanjem pozornosti te mogu biti hiperaktivna, nemirna i razdražljiva. Mogu se osjećati nervozno, napeto ili na rubu. Mogu loše spavati, prekomjerno se znojiti, osjećati se iscrpljeno i žaliti na fizičke simptome kao što su bol u trbuhu, bolovi u mišićima i glavobolja.

Dijagnoza

  • simptomi

Dijagnoza generaliziranog anksioznog poremećaja temelji se na simptomima: prekomjerna briga koja se ne usredotočuje na određenu aktivnost ili situaciju ili koja uključuje mnoge aktivnosti i situacije.

Generalizirani anksiozni poremećaj se dijagnosticira kada simptomi traju 6 ili više mjeseci.

liječenje

  • Vježbe opuštanja

  • Ponekad lijekovi

Ako je anksioznost blaga, vježbe opuštanja su često najbolji lijek. Mogu se pokušati i druge vrste savjetovanja.

Ako je anksioznost ozbiljna ili savjetovanje nije učinkovito, lijekovi koji mogu smanjiti tjeskobu obično su selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) ili buspiron (lijek protiv tjeskobe).