Prijelomi zamora stopala

Autor: Paul L. Liebert, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mia Šalamon Janečić, dr. med.

Prijelomi zamora su mali, nepotpuni prijelomi (lomovi) u kostima koji su rezultat ponavljajućeg stresa, a ne određene ozljede.

(Vidi također Pregled sportskih ozljeda.)

  • Bol se javlja s opterećenjem i postupno se pogoršava.

  • Rendgen ili scintigrafija kosti se provode.

  • Slomljeni dio ne smije nositi težinu najmanje 6 do 12 tjedana.

Prijelomi zamora nastaju kada ponavljajuće opterećenje težinom prelazi sposobnost potpornih mišića i tetiva da apsorbiraju stres i ublaže stres na kost. Prijelomi zamora mogu uključivati bedrenu kost, zdjelicu ili potkoljenicu. Više od polovice svih prijeloma zamora zahvaća donji dio noge, najčešće kosti srednjeg dijela stopala (metatarzalne kosti).

Prijelomi zamora nisu rezultat određene ozljede (na primjer, pada ili udarca), nego se javljaju nakon ponavljajućeg stresa i prekomjerne upotrebe. Prijelomi zamora metatarzalnih kostiju (frakture marširanja) obično se javljaju kod trkača koji prebrzo mijenjaju intenzitet ili duljinu vježbanja te u osoba slabije kondicije koji hodaju na velike udaljenosti noseći teret (na primjer, novounovačeni vojnici). Ostali čimbenici rizika uključuju visoki svod stopala, cipele s neodgovarajućom kvalitetom upijanja šoka i stanjivanje kostiju (osteoporoza).

Žene i djevojke koje naporno vježbaju i ne jedu adekvatnu prehranu (na primjer, neki trkači na duge staze i neki sportaši u sportovima koji naglašavaju izgled) mogu biti izloženi riziku od prijeloma zamora. Mogu prestati imati menstruaciju (amenoreja) i razviti osteoporozu. Ovo stanje je poznato kao ženska sportska trijada (amenoreja, poremećaj jedenja i osteoporoza).

Da li si znate...
  • Prijelomi zamora na kostima stopala ponekad se nazivaju prijelomi marširanja, jer se najčešće javljaju među novounovačenim vojnicima koji su nedavno počeli marširati na velike udaljenosti.

Simptomi

Kod metatarzalnih prijeloma zamora bol u prednjem dijelu stopala se najčešće javlja nakon dugog ili intenzivnog vježbanja, a zatim nestaje ubrzo nakon prestanka vježbanja. Kasnije se bol javlja ranije u tijeku vježbanja i može postati toliko jaka da sprječava vježbanje i perzistira čak i kada stopalo ne nosi težinu.

Dijagnoza

  • Rendgen

Obično se učine standardni rendgenski snimci ali mogu biti uredni sve do 2 - 3 tjedna nakon ozljede, kada rendgen pokazuje da kost zarasta od prijeloma. Ranija dijagnoza je često moguća pomoću scintigrafije kostiju ili magnetsk rezonancije (MRI). Žene koje imaju prijelom zamora trebaju razgovarati sa svojim liječnicima o tome treba li ih testirati na osteoporozu.

Što je prijelom zamora?

Prijelomi zamora su male pukotine u kosti uzrokovane ponavljajućim udarima. Obično se javljaju u kostima srednjeg dijela stopala - metatarzalnim.

Liječenje

  • Odmor

Liječenje uključuje smanjenje opterećenja težinom na zahvaćenom stopalu. Neko vrijeme osoba koristi štake i drvenu cipelu ili drugu komercijalno dostupnu potpornu cipelu ili čizmu. Ponekad je potreban gips. Liječenje može potrajati i do 12 tjedana. Kao i kod drugih ozljeda, osobe mogu održavati aerobnu kondiciju vježbama koje ne nose težinu (na primjer, plivanje) dok se oporavak ne završi.