Barijere izvana i iznutra

Autor: Alexandra Villa-Forte, MD, MPH
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Domagoj Butigan, dr. med.

Koliko god se čudno činilo definiranje onoga što je vani, a što je unutar tijela nije uvijek lako jer tijelo ima mnogo površina. Koža, koja je zapravo organski sustav je očito izvan tijela. Ona stvara prepreku koja sprečava ulazak mnogih štetnih tvari u tijelo. Probavni sustav je duga cijev koja počinje od usta, zavija kroz tijelo i izlazi na anus. Je li hrana koja prolazi kroz ovu cijev unutar ili izvan tijela? Hranjive tvari i tekućina zapravo nisu unutar tijela dok se ne apsorbiraju u krvotok.

Zrak prolazi kroz nos i grlo u dušnik (traheju), a zatim u opsežne, razgranate dišne puteve pluća (bronhiji). U kojoj je točki taj prolaz unutar tijela? Kisik u plućima ( vidi: Prikaz dišnog sustava) nije koristan za tijelo dok ne uđe u krvotok. Da bi ušao u krvotok kisik mora proći kroz tanki sloj stanica koje oblažu pluća. Ovaj sloj djeluje kao prepreka virusima i bakterijama kao što su one koje uzrokuju tuberkulozu, a mogu se unijeti zrakom u pluća. Ukoliko ti organizmi ne prodru u stanice ili uđu u krvotok oni obično ne uzrokuju bolest. Budući da pluća imaju mnogo zaštitnih mehanizama kao što su protutijela za borbu protiv infekcija i cilije za uklanjaje ostataka iz dišnih putova, većina zaraznih organizama u zraku nikada ne uzrokuje bolest.

Površine tijela ne samo da razdvajaju unutarnje dijelove od vanjskih, nego i zadržavaju strukture i tvari na njihovom mjestu tako da mogu ispravno funkcionirati. Na primjer, unutarnji organi ne plutaju u bazenu krvi jer je krv obično ograničena na krvne žile. Ako krv iscuri iz krvnih žila u druge dijelove tijela (krvarenje), ne samo da ne dovodi kisik i hranjive tvari u tkiva, već može uzrokovati ozbiljnu štetu. Na primjer, mala količina krvi koja je iscurila u mozak može uništiti moždano tkivo jer nema mjesta za ekspanziju u lubanji. S druge strane, slična količina krvi koja je iscurila u trbuh ne uništava tkivo jer trbuh ima dovoljno prostora za širenje.

Slina koja je važna u ustima može uzrokovati ozbiljna oštećenja ako se udahne u pluća jer u slini postoje bakterije koje mogu dovesti do formiranja apsces u plućima. Klorovodična kiselina koju proizvodi želudac rijetko uzrokuje štetu u želucu. Međutim kiselina može oštetiti jednjak ako dođe do povrata i može oštetiti druge organe ako iscuri kroz stijenku želuca. Stolica, neprobavljeni dio hrane izbačen kroz anus, može uzrokovati infekcije opasne po život ako iscuri u trbušnu šupljinu, što se može dogoditi ako se u stijenci crijeva razvije rupa.