Bakterijske infekcije nosa

Autor: Marvin P. Fried, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Andro Košec, dr. med.

Bakterije mogu uzrokovati pustule i čireve (furunkule) koji se formiraju unutar otvora svake nosnice (nosni vestibulum).

Nosni vestibulitis

Manje infekcije u predvorju nosa, nazvane nosni vestibulitis, mogu rezultirati prištićima u korijenu nosne dlake (folikulitis), a ponekad i krustama oko nosnica. Uzrok je obično bakterija Staphylococcus. Infekcija može biti posljedica kopanja nosa ili pretjeranog puhanja i brisanja nosa i uzrokuje neugodne kruste i krvarenje kada se one uklone.

Bacitracin mast ili mupirocin mast obično liječe nazalni vestibulitis. Primjena se može protegnuti na više tjedana.

Nosni furunkuli

Ozbiljnije infekcije rezultiraju čirevima (furunkuli) u nosnom predvorju. Nosni furunkuli se mogu razviti u proširenu infekciju kože (celulitis) na vrhu nosa. Valja obratiti pažnju na ovakvo zbivanje zbog komunikacije venskog spleta nosa s intrajkranijalnom cirkulacijom. Stanje infektivne komplikacije opasne po život naziva se tromboza kavernoznog sinusa,a može se razviti ako se bakterije prošire u mozak kroz te vene.

Osoba s nosnim furunkulom obično treba uzimati antibiotik na usta i primjenjivati mupirocin mast s vlažnim oblozima 3 puta dnevno tijekom 15 do 20 minuta. Liječnik će možda morati kirurški otvoriti veće furunkule ili one koji ne reagiraju na antibiotsku terapiju.