Medijastinoskopija i medijastinotomija

Autor: Rebecca Dezube, MD, MHS
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Medijastinoskopija je izravni vizualni pregled područja unutar prsnog koša koje se nalazi između dvaju plućnih krila (medijastinum ili sredogruđe ili sredoprsje) kroz optičku cijev s video-kamerom na vrhu (medijastinoskop). Medijastinotomija je kirurško otvaranje medijastinuma.

U medijastinumu se nalaze srce, dušnik, jednjak, timus i limfni čvorovi. Gotovo sve medijastinoskopije koriste se za dijagnosticiranje uzroka povećanih limfnih čvorova duboko u prsnom košu ili za procjenu proširenosti raka pluća prije operacije prsnog koša (torakotomija).

Medijastinoskopija se izvodi u operacijskoj dvorani dok je bolesnik pod općom anestezijom. Napravi se mali rez u udubljenju koje se nalazi neposredno iznad prsne kosti (sternuma). Instrumentom se zatim ulazi dolje u prsni koš ispred dušnika, što kirurgu omogućava da vidi sve što se nalazi u medijastinuma uz dušnik i da po potrebi uzme uzorke za dijagnostičke pretrage.

Medijastinotomija daje izravan pristup strukturama koje su medijastinoskopijom nedostupne.

Premda su medijastinoskopija i medijastinotomija obično vrlo sigurni postupci, povremeno nastanu komplikacije, uključujući reakciju na anestetike, infekciju i ozljede pluća koje dovedu do prodora zraka u pleuralni prostor (pneumotoraks). Rijetke, ali ozbiljnije komplikacije su krvarenje uzrokovano oštećenjem jedne od velikih krvnih žila oko srca i ozljeda živca u prsnom košu (što može uzrokovati promuklost).

(Vidi također Anamneza i fizikalni pregled za plućne bolesti.)