Hipotireoza u dojenčadi i djece

Autor: Andrew Calabria, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mara Jurić-Kavelj, dr. med.

Hipotireoza je smanjena proizvodnja hormona štitnjače.

  • Hipotireoza se kod djece obično javlja kada postoji strukturalni problem sa štitnom žlijezdom ili je štitnjača upaljena.

  • Simptomi ovise o dobi djeteta, ali uključuju odgođeni rast i razvoj.

  • Dijagnoza se temelji na testovima probira novorođenčadi, krvnim pretragama i slikovnim pretragama.

  • Liječenje uključuje nadomjesno davanje hormona štitnjače.

(Vidi također Hipotireoza u odraslih.)

Štitnjača je endokrina žlijezda koja se nalazi na vratu. Endokrine žlijezde luče hormone u krvotok. Hormoni su kemijski glasnici koji utječu na aktivnost drugog dijela tijela.

Štitnjača izlučuje hormone štitnjače. Hormoni štitnjače kontroliraju brzinu metabolizma u tijelu, uključujući brzinu otkucaja srca i način na koji tijelo regulira temperaturu. Ako štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače, te se funkcije usporavaju.

Postoje dvije vrste hipotireoze u dojenčadi i djece:

  • Kongenitalna (konatalna) hipotireoza: Prisutna pri rođenju

  • Stečena hipotireoza: Razvija se nakon rođenja

Kongenitalna (konatalna) hipotireoza

Kongenitalna hipotireoza nastaje kada se štitnjača ne razvije ili ne funkcionira normalno prije rođenja (vidi Hipotireoza u novorođenčadi). Ova vrsta hipotireoze pojavljuje se u oko 1 u 2000 do 3000 živorođene djece. Većina slučajeva javlja se spontano, ali je 10 do 20% naslijeđeno.

Većina (oko 85%) slučajeva kongenitalne hipotireoze nastaje zbog nedostatka štitne žlijezde, nerazvijenosti ili razvoja na pogrešnom mjestu. Rjeđe se žlijezda normalno razvija, ali ne proizvodi pravilno hormone štitnjače.

Rijetko, kongenitalna hipotireoza nastaje ako majka nije imala dovoljno joda u svojoj prehrani tijekom trudnoće (nedostatak joda). Nedostatak joda je rijedak u SAD-u, ali je češći u nekim zemljama u razvoju. Drugi rijedak uzrok je centralna hipotireoza. Centralna hipotireoza uzrokovana je strukturnim problemima koji se javljaju u hipofizi tijekom njena razvoja.

Ponekad lijekovi koji se koriste za liječenje poremećaja štitnjače ili tvari u hrani prelaze posteljicu i privremeno uzrokuju kongenitalnu hipotireozu. Rijetko, hipofiza je abnormalno formirana i ne uspijeva stimulirati štitnjaču da proizvodi hormone štitnjače (vidi Pregled hipofize).

Stečena hipotireoza

Stečena hipotireoza nastaje nakon rođenja. Pojavljuje se tijekom kasnijeg djetinjstva i adolescencije.

Ovu vrstu hipotireoze obično uzrokuje Hashimoto tiroiditis. U Hashimotovom tiroiditisu, imunološki sustav tijela napada stanice štitnjače, uzrokujući kroničnu upalu i smanjenu proizvodnju hormona štitnjače.

Ostali manje uobičajeni uzroci stečene hipotireoze uključuju terapiju zračenja glave i vrata kod određenih karcinoma i uporabu određenih lijekova (na primjer, litij ili amiodaron). Hipotireoza se javlja i kao rezultat liječenje hipertireoze ili liječenja karcinoma štitnjače.

Simptomi

Simptomi hipotireoze razlikuju se ovisno o dobi djeteta.

Dojenčad i mala djeca

Ako se nedostatak joda javi vrlo rano tijekom trudnoće, dojenčad može imati popriličan zaostatak u rastu, abnormalne crte lica, intelektualne poteškoće i ukočene mišiće koje je teško pomicati i kontrolirati (što se naziva spastičnost).

Većina druge dojenčadi koji imaju hipotireozu u početku imaju malo ili nimalo simptoma, jer neki hormoni štitnjače od majke prelaze posteljicu. Kada dojenčad više ne prima hormone štitnjače od majke, simptomi se razvijaju polako i bolest se otkriva tek kada se učini probirni test kod novorođenčadi.

Međutim, ako hipotireoza ostaje neliječena, razvoj mozga se usporava, a djeca mogu imati nizak tonus mišića, gubitak sluha, veliki jezik, slabo hranjenje i promukli plač. Odgođeno liječenje teške hipotireoze može dovesti do intelektualnih poteškoća i niskog rasta.

Starija djeca i adolescenti

Neki simptomi u starije djece i adolescenata su slični simptomima hipotireoze u odraslih (poput dobivanja na tjelesnoj masi; umora; konstipacije; grube i suhe kose; grube, suhe i debele kože). Simptomi koji se pojavljuju samo u djece uključuju usporavanje rasta, kašnjenje u razvoju kostura, i zakasnjeli pubertet.

Dijagnoza

  • Novorođenački testovi probira (engl. newborn screening)

  • Krvne pretrage

  • Ponekad slikovne pretrage

Budući da dojenčad s hipotireozom pri porođaju često nemaju abnormalne nalaze, liječnici obavljaju rutinske probirne testove sve novorođenčadi. Ako je test probira pozitivan, urade se testovi za određivanje razine hormona štitnjače u krvi (testovi funkcije štitnjače) kako bi se potvrdila dijagnoza hipotireoze. Ako se potvrdi, novorođenčad se mora liječiti brzo kako bi se spriječila kašnjenja u razvoju.

Kada se dijagnosticira prirođena hipotireoza, liječnici mogu napraviti slikovne pretrage kao što su radionuklidno snimanje ili ultrazvuk kako bi odredili veličinu i lokaciju štitnjače.

Ispitivanja funkcije štitne žlijezde obavljaju se i kod starije djece i adolescenata za koje liječnici misle da imaju hipotireozu. Ultrazvuk se također može obaviti ako je prisutna guša.

Liječnici rade magnetsku rezonanciju (MR) mozga i hipofize u djece koja imaju centralnu hipotireozu kako bi se isključili problemi u mozgu.

Prognoza

Većina dojenčadi koja se liječi ima normalnu kontrolu pokreta i intelektualni razvoj.

Liječenje

  • Nadomjestak hormona štitnjače

Djeca koja imaju kongenitalnu hipotireozu obično dobivaju sintetski hormon štitnjače levotiroksin. Većina djece treba uzimati hormone štitnjače tijekom cijelog života. Nadomjesno liječenje hormonima štitnjače daje se djeci u obliku tableta, koje se može zdrobiti i pretvoriti u pastu za dojenčad. Ne smije se davati istodobno sa sojinom formulom ili suplementima željeza ili kalcija jer te tvari mogu smanjiti apsorbiranu količinu nadomjesnih hormona štitnjače.

Liječnici nastavljaju pratiti djecu na način da će, u pravilnim razmacima ovisno o njihovoj dobi, obavljati krvne pretrage. Tijekom prvih nekoliko godina života djeca se češće prate.