Gubitak apetita

Autor: Jonathan Gotfried, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Luka Vranić, dr. med.
                  Alojzije Lacković, dr. med.

Gubitak apetita (anoreksija) podrazumijeva da glad ne postoji - osoba s anoreksijom nema želju jesti. Nasuprot tome, osoba s poremećajima prehrane kao što su anoreksija ili bulimia nervosa je gladna, ali ograničava unos hrane ili povraća nakon jela zbog pretjerane zabrinutosti zbog dobivanja na težini.

Kratko razdoblje anoreksije obično prati gotovo sve iznenadne (akutne) bolesti. Dugotrajna (kronična) anoreksija obično se javlja samo kod osoba s ozbiljnim poremećajima kao što su rak, AIDS, kronična bolest pluća i teška zatajenja srca, bubrega ili jetre. Poremećaji koji utječu na dio mozga gdje je reguliran apetit mogu također uzrokovati anoreksiju. Anoreksija je uobičajena među ljudima koji umiru. Neki lijekovi, kao što su digoksin, fluoksetin, kinidin i hidralazin, uzrokuju anoreksiju.

Najčešće se anoreksija javlja kod osobe s poznatim temeljnim poremećajem. Neobjašnjiva kronična anoreksija je znak liječniku da nešto nije u redu. Temeljita procjena simptoma osobe i potpuni fizikalni pregled često sugeriraju uzrok i pomažu liječniku da odluče koja je obrada potrebna.

Temeljni uzroci se tretiraju u najvećoj mogućoj mjeri. Koraci koji mogu pomoći povećati želju osobe da jedu uključuju pružanje omiljene hrane, fleksibilan raspored obroka i, ako osoba želi, mala količina alkoholnog pića poslužuje se 30 minuta prije obroka. U određenim situacijama, liječnici mogu koristiti lijekove kao što su ciproheptadin, niske doze kortikosteroida, megestrol i dronabinol, kako bi stimulirali apetit.