Anorektalni apsces

Autor: Parswa Ansari, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Filip Brusić, dr. med.

Anorektalni apsces je gnojem ispunjena šupljina koju uzrokuju bakterije koje ulaze u žlijezdi koja izlučuje sluz u anusu i rektumu.

  • Bakterije zaraze začepljenu žlijezdu u anusu ili rektumu te nastane apsces.

  • Tijekom infekcije nastaje gnoj što uzrokuje bol i oticanje.

  • Dijagnoza se temelji na pregledu i, ako je potrebno, rezultatima slikovnih pretraga.

  • Zarezivanje i drenaža apscesa je najbolji oblik liječenja.

Rektum je dio crijeva koji se nalazi prije anusa. U rektumu se stolica zadržava prije izbacivanja iz crijeva kroz anus. Anus je otvor na kraju probavnog sustava kroz koji se stolica izbacuje iz tijela. (Vidi također Pregled Anusa i rektuma.)

Probavni sustav
 

Apsces može biti duboko u rektumu ili blizu otvora anusa. Apsces se razvija kada se žlijezda koja izlučuje sluz u anusu ili rektumu začepi, a bakterije počnu rasti i razmnožavati se. Iako je anus područje koje je bogato bakterijama, uglavnom ne dolazi do infekcije jer je protok krvi u tom području obilan. Kada dođe do infekcije, obično je uzrokovana kombinacijom više različitih vrsta bakterija.

Apsces može uzrokovati znatna oštećenja okolnih tkiva, a rijetko može dovesti i do gubitka kontrole crijeva (fekalna inkontinencija). Ljudi koji imaju Crohnovu bolest su posebno izloženi riziku od nastanka apscesa. Ponekad su apscesi komplikacija divertikulitisa ili upalne bolesti zdjelice.

Simptomi

Apscesi ispod kože mogu biti otečeni, crveni, osjetljivi i vrlo bolni. Rijetko, bolesnici imaju vrućicu.

Apscesi duboko u rektumu češće su manje bolni, ali mogu uzrokovati vrućicu i bol u donjem dijelu trbuha.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Rijetko kompjutorska tomografija (CT)

Liječnik obično može uočiti apsces ako je u koži oko anusa. Kada se ne vidi vanjska oteklina ili crvenilo, liječnik može postaviti dijagnozu anorektalnog apscesa pregledavanjem rektuma prstom u rukavici. Bolna oteklina rektuma ukazuje na apsces.

Ako liječnik posumnja na dubok apsces ili Crohnovu bolest, opseg i lokacija bolesti se mogu odrediti kompjuterskom tomografijom (CT).

Liječenje

  • Zarezivanje i drenaža apscesa

  • Kod nekih pacijenata antibiotici

Za apsces ispod kože, liječenje se sastoji od zarezivanja apsces i drenaže gnoja. Postupak se provodi nakon primjene lokalnog anestetika da bi ciljano područje obamrlo.

U slučaju dublje apscesa, osoba se obično hospitalizira, a apsces se drenira u operacijskoj sali u općoj anesteziji.

Čak i uz pravilno liječenje, ispražnjeni apsces može dovesti do stvaranja abnormalnog kanala od anusa ili rektuma do kože (koji se naziva anorektalna fistula).

Antibiotici se obično daju samo pacijentima koji imaju oslabljen imunološki sustav, šećernu bolest ili je istovremeno inficiran i neki drugi dio tijela.